Moldovagaz se declară „nevoită” să ceară ajutorul Guvernului pentru a plăti gazele furnizate de Gazprom

Ilie Gulca
17/08/2022
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban. Foto: SA Moldovagaz

SA Moldovagaz se declară „nevoită” să solicite din nou suportul Guvernului fie în formă de ajutor de stat direct, fie prin achitarea datoriilor istorice ale SA Termoelectrica, pentru acoperirea decalajului între tarifele aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRe) și cele solicitate de societatea moldo-rusă.

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că Moldovagaz s-a adresat către Gazprom „cu rugămintea să fie extins până la finele trimestrului IV termenul de achitare a plații pentru luna august curent”.

„Spre regret, Hotărârea ANRE din 04 august 2022 nu permite Moldovagaz să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale”, scrie el într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

„În perioada ianuarie–iulie 2022, devierile tarifare au constituit 954 milioane de lei. Mai mult, în august, acestea vor constitui circa 409 milioane de lei, iar în septembrie – circa 623 milioane de lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde de lei, inevitabil urmează să fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori”, semnalează șeful Moldovagaz.

Vadim Ceban susține că întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de Gazprom, care e „deja destul de impunătoare și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA Moldovagaz”.

Pe 4 august, ANRE a majorat tariful la gaze cu 24% de la 18,62 lei la 23 de lei pe metru cub. Moldovagaz ceruse examinarea tarifelor într-un termen restrâns, menționând că în august prețurile gazelor naturale pe bursele internaționale vor ajunge la 1.460 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom este calculat în baza unor formule, care diferă în sezonul cald al anului față de perioada rece. Astfel, din aprilie până în septembrie, prețul este stabilit în proporție de 70% în baza cotațiilor de piață și de 30% în baza prețurilor unui mix de produse petroliere.

Din octombrie până în martie, formula se schimbă: 70% din preț depind de prețul mixului de produse petroliere, iar 30% - de cotațiile spot (la zi) la gaze pe piețele  internaționale.

Ilie Gulca
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii