Moldovagaz spune că a plătit acționarului său majoritar, Gazprom, consumul pentru decembrie

Ilie Gulca
13/01/2022

Moldovagaz a anunțat, joi, că a plătit în întregime gigantului rusesc Gazprom consumul gazelor naturale pentru decembrie 2021. Întreprinderea a raportat pe 11 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, probleme în acumularea lichidităților pentru achitarea gazelor naturale furnizate de acționarul său majoritar.

„Actualmente, în activitatea sa, compania este focusată asupra acumulării tuturor plăților pentru luna decembrie în ansamblu, precum și a volumului curent consumat în luna ianuarie, cu scopul transferării către Gazprom a mijloacelor financiare contractate.

SA „Moldovagaz” îi îndeamnă pe consumatori să achite volumele de gaze facturate în termenele stabilite, care expiră pe 15 ianuarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 ianuarie pentru cei casnici.

Moldovagaz achită în fiecare lună 50% din factura de consum pe luna precedentă și 50% în avans pentru luna care urmează.

„Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită”, a explicat Moldovagaz obligațiile contractuale cu Gazprom într-un comunicat publicat pe 12 ianuarie.

În aceste condiții, opinează expertul Sergiu Tofilat, este evident că Moldovagaz nu va avea bani pe ianuarie.

„În primul rând, tariful nu își acoperă prețul de achiziție, iar în al doilea rând, ai un decalaj permanent că plata trebuie să o faci astăzi, dar banii îi încasezi abia peste o lună–o lună și jumătate. În situația aceasta, statul trebuie să se asigure că tarifele acoperă cheltuieli efective și că oamenii au bani și pot plăti la timp factura”, a explicat expertul pentru G4media.

Sergiu Tofilat a mai afirmat că Moldovagaz trebuie să își rezolve problema de „cash flow” și să nu mai aștepte Guvernul să îi acopere datoriile către Gazprom.

Ilie Gulca
13/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii