Moldovagaz, subsidiara Gazprom, cere noi scumpiri la gaze, la o zi după reținerea lui Dodon

Mădălin Necșuțu
25/05/2022

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a primit, miercuri, din partea Moldovagaz o solicitare de majorare a prețurilor la gazele naturale cu până la 70%.

Dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, prețul pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii casnici s-ar putea ridica la 24 de lei. 

„Conform proiectului calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14.060 de lei până 22.229 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult”, se precizează în cererea Moldovagaz către ANRE privind o nouă scumpire de tarife. Este de așteptat ca Moldovagaz să plătească în acest an peste un miliard de dolari pentru gazele rusești. 

Subsidiara Gazpromului afirmă că principalul factor care a determinat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor.

Moldovagaz a mai precizat că scumpirea facturilor pentru consumatori este necesară pentru a putea achita Gazpromului pentru gazele furnizate în Republica Moldova. Astfel, Moldovagaz estimează un preț mediu anual de 941 de dolari per mia de metri cubi, față de tarifele estimate la începutul acestui an de 621 de dolari americani, ceea ce reprezenta o scumpire cu circa 58%.

Solicitarea Moldovagaz, subsidiara Gazprom în Republica Moldova, vine la doar o zi după ce procurorii l-au reținut pe fostul președinte Igor Dodon, acuzat de corupție și trădare de patrie.
De asemenea, Moscova a anunțat ieri prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că va urmări cu atenție cazul lui Igor Dodon și speră în respectarea drepturilor acestuia.

Mădălin Necșuțu
25/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii