Moldovagaz: termenul-limită de achitare a facturii pentru februarie a expirat. Ce se va întâmpla cu datornicii

Mihaela Cibotaru
23/03/2023

Datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate, la 20 martie curent, era de peste 427 de milioane de lei, dintre care aproape 328 de milioane de lei este datoria consumatorilor casnici. Moldovagaz a anunțat anterior că, de la 1 martie vor fi debranșați de la rețea nu numai agenții economici, dar și consumatorii casnici care au datorii.

SA „Moldovagaz” anunță că această situație periclitează executarea de către companie a obligațiilor sale fața de furnizori și roagă consumatorii finali să achite restanța pentru gazele furnizate. Într-un comunicat, „Moldovagaz” reamintește consumatorilor că termenului-limită de achitare a facturii de plată este data de 15, pentru consumatorii noncasnici și data de 20 - pentru consumatorii casnici.  Întreprindere solicită consumatorilor-debitori să stingă restanța pentru gazele naturale furnizate, în caz contrar vor fi deconectați.

La începutul săptămânii curente, a stârnit discuții decizia „Moldovagaz” de a relua parțial importul de gaze de la „Gazprom”. Potrivit SA „Moldovagaz”, în a doua jumătate a lunii martie, din cauza reducerii consumului de gaze în partea stângă a Nistrului, „gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și Republicii Moldova”, în condițiile în care, conform Acordului de Interconectare semnat de operatori, conturile OBA trebuie să tindă spre zero. Astfel, compania a „preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a 4 zile a câte 500 mii m3/zi”. Decizia unilaterală a fost criticată de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care areplicat că malul drept, în prezent, are suficiente rezerve de gaze.

Mihaela Cibotaru
23/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii