Moscova expulzează zece diplomați români pentru ajutorul acordat Ucranei

Ilie Gulca
13/05/2022
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. Foto: Interfax.ru

Federația Rusă a declarat, vineri, personae non gratae zece angajați ai Ambasadei României la Moscova și a motivat că această acțiune este un răspuns la demersul autorităților române din 5 aprilie, când acestea au expulzat zece reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse la București.

„Această măsură este un răspuns la decizia nemotivată din 5 aprilie a părții române de a declara „personae non gratae” zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București”, se menționează într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei respinge acuzațiile Bucureștiului privind crimele de război comise de militarii ruși în regiunea Kiev.

Rusia „condamnă linia Bucureștiului pentru reabilitarea atrocităților comise de batalioanele naționaliste ale Ucrainei împotriva populației civile, precum și pentru aprovizionarea de arme, echipamente și alte asistențe acordate regimului de la Kiev”, se mai afirmă în aceeași declarație a mid-ului.

Pe 5 aprilie, autoritățile române au declarat drept persoane indezirabile pe teritoriul României zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Bucureștiul și-a motivat acțiunea prin faptul că activitățile și acțiunile celor zece diplomați ruși contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Cu prilejul convocării ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, MAE al României a reiterat „condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

Masacrul de la Bucea se referă la o serie de crime de război comise de Forțele armate ale Federației Ruse în orașul ucrainean Bucea și împrejurimile sale în timpul Bătăliei de la Bucea în urma invaziei ruse a Ucrainei din 2022. Autoritățile ucrainene au spus că peste 300 de locuitori ai orașului au fost uciși.

Ilie Gulca
13/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii