Moscova mistifica din nou istoria: Războiul de pe Nistru a fost un „război civil”, iar Rusia a intervenit doar pe post de forță pacificatoare

Mădălin Necșuțu
14/01/2022

Ambasada Rusiei în România a scris pe pagina sa de Facebook că doar intervenția rusă în 1992 a oprit „războiul civil” cu referire la Războiul de pe Nistru dintre forțele armate ale Chișinăului și separatiștii transnistreni loiali Moscovei.

„În Republica Moldova Rusia a oprit războiul civil”, a scris Ambasada Rusiei din România pe pagina sa de Facebook.

În replică, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a scris la rândul său pe pagina personală de Facebook că în „Republica Moldova nu a fost niciun război civil și punct!”, cu referire la afirmațiile diplomației rusești.

În continuarea postării, Ambasada Rusiei la București face un expozeu întreg al „pacificatorilor” ruși care au intervenit în numele păcii, în regiunile separatiste pro-ruse Abhazia și Osetia de sud (Războiul ruso-georgian din 2008), apoi pentru anexarea Crimeii din componența ucrainei, după ce „neonaziștii” ar fi venit la putere în Kiev după Euromaidanul din 2013.

Totodată, Rusia vorbește la fel de intrarea militarilor ruși în Siria și apoi în Kazahstan pe post de pacificatori.

În replică, fostul amabasador al Republicii Moldova la UE și în România, Mihai Gribincea, a scris că postarea Ambasadei Rusiei de la București este plină de dezinfomări.

„Impertinența Moscovei nu are margini. Au fost publicate sute de documente care demonstrează neîndoielnic că separatismul transnistrean, de rând cu cel al găgăuzilor din sudul Moldovei, a fost orchestrat de Moscova, scopul acesteia fiind inițial forțarea rămânerii Republicii Moldova într-o nouă Uniune statală, iar mai târziu crearea în stânga Nistrului a unei regiuni separatiste, ce ar găzdui trupe rusești și care ar împiedica o posibilă unire a Republicii Moldova cu România. Au fost publicate, de asemenea, suficiente dovezi care demonstrează că implicarea trupelor Armatei a 14-a ruse în acțiunile militarea de pe Nistru, fuziunea acestora cu trupele separatiste, au transformat conflictul, care în aparență era unul dintre Chișinău și separatiștii de la Tiraspol, într-un război moldo-rus. Și după toate acestea, Moscova ne spune că a oprit un război civil în Moldova”, a scris Gribincea.

În sprijinul afirmațiilor sale, diplomatul a adus în discuție extrase din Hotărârea Curţii europene a drepturilor omului în cazul Ilaşcu şi alţii versus Moldova şi Rusia, din 8 iulie 2004 în care judecătorii CEDO atestă operațiunile militare ale Rusiei împotriva Republicii Moldova în 1992.

Mădălin Necșuțu
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii