După opt luni de tergiverări legate de probleme logistice, prima garnitură de tren cu 26 de vagoane-cisterne ce constituie 1.336 de tone din cele 4.000 a fost recepționată pe 29 martie. Decizia privind acordarea ajutorului umanitar a fost luată în august 2023.
„Pe 1 aprilie, au avut loc măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator privind determinarea indicilor calitativi, urmează inițierea procedurii de distribuire către beneficiarii finali”, se menționează într-un comunicat al Agenției Rezerve Materiale. „Informarea beneficiarilor va fi efectuată prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, consiliile raionale (direcțiile agricole) și pe pagina oficială a ARM.”
Agenția Rezerve Materiale a fost desemnată ca instituție responsabilă de recepționarea, transportarea, depozitarea, păstrarea și evidența motorinei oferită de România. „Pe 18 septembrie și, repetat, pe 4 octombrie 2023, Agenția Rezerve Materiale a desfășurat două proceduri de licitații publice privind achiziționarea serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a 4.000 tone de motorină, prin intermediul platformei „Achiziții.md”, care au fost anulate din motivul lipsei de ofertanți”, a menționat instituția într-un comunicat.
Grupul de lucru în domeniul achizițiilor publice al Agenției Rezerve Materiale a organizat trei proceduri de negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, dintre care două au eșuat din nou din cauza lipsei de ofertanți.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a informat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 1.546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România și destinat agricultorilor afectați de seceta din 2022.
Din numărul total de dosare depuse, a precizat AIPA, 56 au fost respinse din cauză că nu au întrunit criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Prin urmare, de ajutorul acordat de statul român vor beneficia 1.490 de fermieri.
Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193.584 de hectare după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114.207 hectare.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kilograme.
Opt luni au durat pregătirile pentru transportarea motorinei oferită de România. Problemele au fost determinate de patul că Agenția Rezerve Materiale nu reușea să găsească un ofertant pentru depozitarea celor 4.000 tone de motorină.
Asociația „Forța Fermierilor” a acuzat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare că nu oferă niciun termen în care aceștia vor primi asistența promisă. Repartizarea motorinei către producătorii agricoli a fost una dintre revendicările asociației în cadrul ultimelor acțiuni de protest din vara și toamna anului 2023.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii