Mulțumim că ne-ați fost alături în 2022 // Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice vă urează La Mulți Ani!

Cornelia Cozonac
31/12/2022
CIJM

Dragi cititori, prieteni, parteneri și susținători,  

Anul care se încheie a fost unul greu, care ne-a pus la încercare nu numai capacitățile jurnalistice de a relata despre un război care ne afectează, despre criza umantară, economică, energetică generată de acest război, dar și rezistența la stres, munca în condiții de criză. Și în acest an echipa Centrului de Investigații Jurnalistice și a portalului Anticoruptie.md a investigat și deconspirat scheme de corupție, trafic de influență și delapidare a banilor publici, achiziții trucate și probleme de integritate în justiție și în sectorul public. Am stat cu ochii pe reformele demarate de guvernare, dar nu ne-au fost străine problemele cetățenilor. Anul 2022 a fost un an greu, dar trebuie să apreciem că am ajuns până aici.  

Pe măsură ce anul 2022 se apropie de sfârșit, vrem să vă mulțumim mult pentru susținerea pe care ați acordat-o în acest an echipei Centrului de Investigații Jurnalistice. Fără susținerea voastră, noi nu am fi putut să ne facem bine și profesionist munca. În acest an, echipa mică, dar cu jurnaliști curajoși, a Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat 51 de anchete jurnalistice și peste 4000 de alte materiale jurnalistice, care au fost publicate pe portalurile www.anticoruptie.md și www.investigatii.md.

În acest an, procurorii au inițiat  3  dosare penale, pe baza investigațiilor jurnalistice și au continuat urmărirea penală în alte 8 dosare penale pornite în anul precedent. Fostul președinte Igor Dodon a fost trimis în judecată în dosarul Energocom, pornit în baza unei anchete jurnalistice a echipei noastre realizată în anul 2008. Doi ditamai procurori șefi au fost eliminați din sistem urmare a anchetelor CIJM, care au stat la baza dosarelor penale pornite pentru îmbogățire ilicită. Autoritatea Națională de Integritate a demarat controale în cazul a mai multor funcționari publici, după ce aceștia au fost vizați în achetele jurnalistice ale echipei noastre.

În anul ce se scurge am avut și probleme: au fost atacuri verbale asupra reporterilor, ne-au fost create conturi false pentru a ne discredita, a fost atacat și site-ului Anticoruptie.md, am fost acționați în judecată de protagoniști ai investigațiilor noastre, au fost demarate procese penale împotriva jurnaliștilor de investigație, tot la plângerile unor persoane vizate în anchetele noastre. Noi am rezistat.

Dar pentru că jurnalismul de investigație este costisitori, comportă timp, resurse umane, depindem în continuare de susținerea donatorilor și contribuțiile cetățenilor de pretutindeni și suntem recunoscători pentru oamenii care ne susțin, prin mici contribuții, inclusiv 2% din impozitul pe venit, cei care citesc materialele noastre, își oferă timpul voluntar pentru a le distribui și cei care folosesc resursele noastre sau ne sesizează, în special pe Harta Corupției, cazuri de corupție, abuzuri ale demnitarilor, gestionarea frauduloasă a banilor publici și probleme de integritate.

Le mulțumim și celor care ne-au ajutat în procesul de documentare la investigațiile jurnalistice.   

Suntem recunoscători nu doar pentru succese, ci și pentru că am reușit să creștem obiectivele de performanță în acest an. Acestea nu ar fi posibile fără implicarea echipei, partenerilor și susținătorilor noștri pe care îi apreciem la nesfârșit.

Portalul Anticorupție.md, care este unul de nișă, cu tematică specială, a fost urmărit de 1,3 milioane de vizitatori unici, care au accesat produsele noastre jurnalistice de peste 5 milioane de ori.   

În anul care vine - 2023 ne dorim să fie pace și să ne fie sănătoși cei dragi. Tuturor celor care ne-ați fost alături în 2022 vă mulțumim și vă urăm ca în anul 2023 să aveți parte de tot ce vă doriți, să fiți sănătoși și cei dragi să vă fie alături, să aveți succes în tot ce vă propuneți și să visați, iar visele să prindă contur!

Vă așteptăm să ne urmăriți și să ne fiți alături și în noul an!

La Mulți Ani!

Cu drag,

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice     

 

Cornelia Cozonac
31/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii