NATO a solicitat Rusiei să își retragă trupele din Republica Moldova și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea acesteia

Ilie Gulca
14/01/2022
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a solicitat Kremlinului, în cadrul Consiliului NATO-Rusia, reunit la Bruxelles pe 12 ianuarie, să își retragă trupele din Moldova, Ucraina și Georgia și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea celor trei state, reiterându-și angajamentul față de politica ușilor deschise.

Vorbind miercuri, după întâlnirea cu delegația rusă, Stoltenberg a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu va fi de acord cu cererile Moscovei privind o nouă arhitectură de securitate în Europa, dar că dorește să continue discuțiile diplomatice.

Stoltenberg a subliniat că Ucraina are dreptul să decidă singură asupra viitoarelor acorduri de securitate și că Rusia nu are dreptul să se opună la admiterea de noi membri în NATO.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a mai spus că Alianța și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” față de concentrarea a aproape 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina și în Crimeea anexată.

„Există diferențe semnificative între aliații NATO și Rusia pe această temă”, a spus Stoltenberg reporterilor după întâlnirea de patru ore cu oficialii ruși.

„Diferențele noastre nu vor fi ușor de depășit, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat la aceeași masă și s-au angajat pe subiecte de fond.”

Stoltenberg a declarat că aliații au convenit să organizeze o serie de întâlniri cu Moscova pe o varietate de probleme strategice.

„Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere. Nici nu au respins-o, dar reprezentanții ruși au spus clar că au nevoie de ceva timp pentru a reveni la NATO cu un răspuns”, a mai spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

De partea cealaltă, viceministrul rus de Externe și negociatorul Kremlinului în cadrul întâlnirii, Aleksandr Grușko, a reiterat că Moscova consideră „absolut inacceptabilă” extinderea Alianței spre Est.

Ilie Gulca
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii