NATO ar trebui să fie pregătită pentru „vești proaste” din Ucraina, avertizează Stoltenberg

Ilie Gulca
04/12/2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (FOTO) a avertizat că alianța militară occidentală ar trebui să fie pregătită pentru vești proaste de pe frontul ucrainean, deoarece Kievul continuă să se apere împotriva invaziei totale a Rusiei.

„Războaiele se dezvoltă în etape”, a spus Stoltenberg într-un interviu, sâmbătă, pentru postul german ARD, potrivit Politico.eu. „Trebuie să sprijinim Ucraina atât în vremuri bune, cât și în cele rele”, a spus el.

„De asemenea, ar trebui să fim pregătiți pentru vești proaste”, a adăugat Stoltenberg, fără să precizeze.

Comentariile sale vin în contextul discuțiilor dintre aliații occidentali despre muniția și ajutorul financiar pentru Ucraina în timp ce Moscova își crește nivelul trupelor.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret pentru a crește numărul de soldați cu aproximativ 170.000 la un total de 1,3 milioane.

Linia frontului s-a mutat puțin în ultimele luni, în ciuda contraofensivei Kievului din timpul verii. Dar ucrainenii au folosit rachete de croazieră pentru a respinge flota rusă în Marea Neagră și au provocat pagube mari pe teritoriul Rusiei.

„Sunt victorii mari, deși nu au reușit să treacă de linia frontului”, a spus Stoltenberg în interviu.

Stoltenberg le-a cerut membrilor NATO să intensifice producția de muniție, deplângând starea fragmentată a industriei de apărare a Europei.

„Nu suntem capabili să lucrăm împreună atât de strâns pe cât ar trebui”, a spus el, îndemnând guvernele să privească dincolo de interesele lor naționale și să vadă imaginea de ansamblu.

O victorie a lui Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, dar ar reprezenta și un pericol pentru restul aliaților, a spus Stoltenberg. „Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât războiul se va încheia mai repede”.

Ilie Gulca
04/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii