NATO confirmă// Un superavion de supraveghere aeriană „păzește” Summit-ul de la Bulboaca. Ce poate NATO AWACS

Anticoruptie.md
01/06/2023
Sursa: nato.int

NATO confirmă că survolează zona  în care se desfășoară Summit-ul CPE cu o aeronavă AWACS. Aparatul de zbor este  este capabil să detecteze avioane, rachete și drone de la sute de kilometri distanță. NATO AWACS păzește cerul de-asupra satului Bulboaca și în împrejurimi, în perioada 31 mai - 2 iunie.

"NATO AWACS poate detecta aeronave, rachete și drone la sute de kilometri distanță, făcându-le o importantă capacitate de avertizare timpurie", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, adăugând că "Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO".

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în estul Europei cu avioane de vânătoare, avioane de supraveghere și tancuri suplimentare.

AWACS efectuează patrule regulate peste estul Europei și regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești în apropierea granițelor NATO.

NATO are paisprezece aeronave AWACS, care sunt modificate Boeing 707s. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, un singur AWACS poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km.

De asemenea, NATO AWACS patrulează în mod regulat cerul în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv summit-urile NATO, cel mai recent de la Madrid, în iunie anul trecut, și alte evenimente de mare anvergură, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

Anticoruptie.md
01/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii