„Ne vedem obligați”. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat o nouă metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit

Ilie Gulca
21/03/2024

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun (foto), a spus pe 20 martie într-o conferință de presă că prevederile noii metodologii au scopul să soluționeze blocajul creat după ce Primăria municipiului Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit și nu a aprobat o modalitate de stabilire a valorii taxelor încasate de la părinți pentru acest serviciu.

„Primăria Chișinău a finanțat timp de trei ani din bugetul municipal grupele cu program prelungit, iar la începutul anului 2024 a decis sistarea acestui serviciu. Noi, la minister, am așteptat din luna ianuarie să fie aprobată o metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit de către Consiliul municipal”, a spus ministrul Dan Perciun.

„Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne vedem obligați să aprobăm o asemenea metodologie și să oferim o soluție pentru școli și părinți. Aceasta înseamnă că avem un regulament-cadru, care stabilește costurile grupelor în funcție de regimul și durata acestora – de la trei la șase ore. Documentul le permite instituțiilor să calculeze aceste costuri și să încaseze plăți de la părinți în cazul în care aceștia sunt dispuși să le achite.”

Pe 29 decembrie 2023, Direcția educație generală, tineret și sport a anunțat că suspendă finanțarea grupelor cu program prelungit din cauza poverii financiare pe care Guvernul a pus-o pe seama Primăriei municipiului Chișinău.

Drept reacție, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, l-a acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, de „incompetență” în gestionarea banilor publici și de încercarea de a pune responsabilitatea pentru eșec pe umerii Guvernului după tăierea finanțării grupelor cu program prelungit în clasele primare în instituțiile de învățământ din Chișinău începând cu 1 ianuarie 2024.

„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a obligat directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți”, scrie ministrul Educației.

Potrivit lui, primarul ar avea de achitat „peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate”, însă nu a găsit 60 de milioane de lei pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit.

Ilie Gulca
21/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii