Newsweek: Invazia Rusiei în Ucraina costă circa 900 de milioane de dolari pe zi. Cum va fi afectată economia Rusia

Mădălin Necșuțu
08/05/2022

Invazia Rusiei în Ucraina costă circa 900 de milioane de dolari pe zi, relatează revista americană Newsweek, care îl citează pe Sean Spoonts, redactor-șef al SOFREP, o instituție de presă axată pe știrile militare.

Acest cost mare include plata soldaților ruși care luptă în Ucraina, furnizarea de muniție, gloanțe și rachete, dar și costul reparației echipamentului militar pierdut sau deteriorat. Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de arme și rachete de croazieră care au fost lansate în timpul războiului, care costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit Spoonts.

Aceste cifre nu iau în considerare cât de mult ar fi pierdut Rusia financiar din cauza sancțiunilor economice severe care i-au fost impuse după lansarea invaziei la sfârșitul lunii februarie. Aceste sancțiuni ar putea rămâne în vigoare chiar dacă Rusia își retrage trupele, potrivit Casei Albe.

Mulți credeau că Rusia va înfrânge rapid Ucraina la scurt timp după invazie, având în vedere superioritatea sa militară. Cu toate acestea, Rusia nu a avut prea mult succes militar până în acest moment. Forțele nu au reușit să preia controlul asupra capitalei Kiev și s-au luptat în alte orașe mari. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a subliniat că fiecare mișcare a forțelor ruse a fost întâmpinată cu o rezistență puternică de către ucraineni.

"Tot ce pot să vă spun este că rușii nu au făcut genul de progres în Donbas și sud pe care credem că și-au dorit să le facă. Credem că au întârziat programul", a spus Kirby.

Eșecurile Rusiei au un mare preț pentru Rusia, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al pierderilor de vieți omenești, deși Kremlinul a ezitat să facă publice cifrele despre victimele militare. Un studiu publicat la două săptămâni după anunțul lui Putin a constatat că pierderile directe din război au costat Rusia aproximativ șapte miliarde de dolari.

Sancțiunile economice impuse țării ca urmare a invaziei lor au avut impacturi devastatoare asupra țării, probabil că vor fi resimțite de cetățenii ruși în deceniile următoare, potrivit unui raport din 14 martie al CNBC.

Economia Rusiei ar putea fi afectată până la 30 de ani pe măsură ce rubla rusă s-a prăbușit, potrivit raportului CNBC, unii crezând că nivelul de trai al Rusiei ar putea fi scăzut în următorii cinci ani.

Institutul pentru Finanțe Internaționale, un think-tank financiar care reprezintă firme din peste 70 de țări, afirmă că produsul intern brut (PIB) al țării va scădea probabil cu 15% în acest an, potrivit Business Insider.

Ucraina a dat, de asemenea, o lovitură dificilă Rusiei în aprilie, cu scufundarea Moscovei, o navă de război rusă și navă amiral a marinei, și o pierdere estimată la 750 de milioane de dolari, potrivit Forbes Ucraina.

Publicația a raportat în aprilie că Ucraina a distrus peste 5.000 de piese de echipament rusesc de la începutul războiului, dar că Moscova a fost de departe cea mai scumpă țintă.

În ciuda costului masiv al armamentului, Kirby a spus că există dovezi că forțele ruse nu și-au lovit țintele vizate cu rachete ghidate de precizie. El a spus că o multitudine de factori ar putea fi responsabili, inclusiv posibila incompetență din partea operatorilor.

Între timp, există îngrijorări tot mai mari că președintele Vladimir Putin ar putea folosi ziua de 9 mai – care este sărbătorită ca Ziua Victoriei în țară și marchează înfrângerea Germaniei naziste – pentru a declara oficial război Ucrainei. Cu toate acestea, oficialii ruși neagă aceste informații, un purtător de cuvânt al Kremlinului afirmând că „nu există nicio șansă pentru asta”.

Ucraina se confruntă, de asemenea, cu un impact economic puternic din cauza invaziei Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că va avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a repara daunele aduse economiei și infrastructurii țării, a raportat The Wall Street Journal, estimând 600 de miliarde de dolari săptămâna aceasta.

Newsweek a contactat Ministerul rus de Externe pentru comentarii, dar nu a obținut niciun răspuns.

Mădălin Necșuțu
08/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii