Nicolae Juravschi a fost reales în fruntea Comitetului Național Olimpic și Sportiv

Ilie Gulca
24/11/2021

Nicolae Juravschi a fost reales marți în funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Juravschi a avut un singur contracandidat — fostul secretar de stat în domeniul sportului la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ion Gheorghiu.

Nicolae Juravschi a acumulat 118 voturi, iar Ghiorghiu – 32 de voturi. Alegerea președintelui Comitetului Național Olimpic și Sportiv trebuia să aibă loc pe 30 octombrie 2020.

Numai că Comitetul Executiv, în frunte cu Nicolae Juravschi, a propus să fie amânată Adunarea generală peste un an, după încheierea Jocurilor Olimpice de la Tokio, dar nu mai târziu de 1 decembrie 2021.

Ulterior, Gheorghiu l-a acuzat pe Juravschi de faptul că acesta a amânat intenționat alegerea noului președinte al Comitetutului Național Olimpic și Sportiv pentru a-și asigura un nou mandat.

De asemenea, Gheorghiu l-a acuzat pe Juravschi de „scheme de corupție” în cadrul Comitetului Național Olimpic și Sportiv , de vinderea acreditărilor, de finanțarea prioritară a unor federații sportive și de presiuni asupra altor federații.

De cealaltă parte, Juravschi a respins toate aceste acuzații, subliniind că amânarea alegerii președintelui este o decizie a Adunării generale.

Nicolae Juravschi conduce Comitetul Nabnțional Olimpic și Sportiv din martie 2001. El a mai fost reales în 2004, 2008, 2012 și 2016. La finalul Adunării generale, Juravschi a declarat că nu va mai candida la alegerile viitoare, acesta fiind ultimul său mandat.

În calitate de sportiv, Juravschi a fost de două ori campion olimpic și de opt ori campion mondial. El a practicat proba de kaiak canoe.

Anul curent, elevul său, Serghei Tarnovschi, a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că fostul deputat democrat, Nicolae Juravschi, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a exercitat simultan, în perioada 2010–2019, mandatul de deputat și funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova (CNOS).

Ilie Gulca
24/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii