„Nimeni în Moldova nu a organizat referendum”. Tiraspolul vrea „independență” și „relații strânse” cu Rusia

Ilie Gulca
23/06/2022

Așa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, ale cărei exporturi se îndreaptă în cea mai mare parte spre UE, susține că decizia Republicii Moldova de a adera la familia europeană a fost luată „unilateral” și nu a fost consultată în cadrul unui referendum.  

„Nimeni în Moldova nu a organizat referendum. Și în Transnistria există o tradiție a referendumurilor. Știm unde mergem. După cum știți, vectorul Transnistriei este independența și, ulterior, dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. Poate că doamna Sandu își dorește cu adevărat aderarea țării la UE și unirea cu România. Dar oamenii din Transnistria au planuri complet diferite”, a spus Ignatiev în cadrul unui interviu pentru canalul de televiziune „Rossia 24”.

După spusele lui Ignatiev, cele două maluri ale Nistrului au „identități diferite” și „este aproape imposibil să le unim”.

Ignatiev consideră că cele două maluri ale Nistrului ar trebui să își recunoască reciproc independența și să pună capăt conflictului.

„Conducerea Republicii Moldova trebuie să recunoască că, dacă au făcut alegerea fără să întrebe poporul din Transnistria, trebuie să se așeze la masa negocierilor și să semneze un acord de pace cu noi, să se recunoască reciproc și să încheie acest conflict”, a spus Ignatiev.

Consiliul European urmează să decidă, joi, să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru Republica Moldova, potrivit unui document intern al Consiliului European consultat de Anticorupție.md la Bruxelles ce urmează să fie făcut public spre sfârșitul zilei.

Ilie Gulca
23/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii