Noi acuzaţii din partea Platformei DA în adresa guvernării: „Vor să dea uitării dosarul Laundromat"

Ion Chișlea
18/01/2022

Platforma Demnitate și Adevăr solicită deputaţilor din majoritatea parlamentară  să audieze în şedinţa Legislativului Raportul Comisiei privind dosarul Laundromat şi acuză actuala guvernare că intenţionează să dea uitării dosarul respectiv. Acuzaţiile au fost aduse marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către fosta deputată şi preşedintă a Comisiei speciale de anchetă în dosarul Laundromat, Inga Grigoriu.

„Subiectul se vrea în continuare a se da uitării. Schema a fost una dintre cele mai vaste împotriva securității financiare a Republicii Moldova. Menționăm că atât Dumitru Alaiba, cât și șeful statului au promis că raportul va fi înregistrat și audiat în cadrul Parlamentului. Până astăzi promisiunile nu au fost îndeplinite. Din vară au trecut șase luni, dar nu au făcut nimic. Dacă în iunie ne încurca o majoritate, astăzi nu avem acest impediment, avem o nouă majoritate parlamentară.  Fenomenul spălării banilor nu a încetat nici astăzi”. a declarat ex-deputata în conferinţa de presă.

Inga Grigoriu a mai spus că a solicitat şi Procuraturii Generale să facă lumină în acest caz. „Ținând cont de faptul că promisiunile factorilor decidenți nici până în prezent nu au fost îndeplinite, în calitate de ex-președinte al unei comisii parlamentare de anchetă, înaintez Procuraturii Generale o sesizare prin care solicit o finalitate pe acest caz. Sesizarea cuprinde rezultatele și concluziile activității Comisiei cu atașarea Raportului elaborat. De asemenea, organele de anchetă sunt în drept să ridice toate materialele și demersurile de care s-a ghidat Comisia menționată, toate acestea fiind remise în arhiva Parlamentului”, a precizat fosta președintă a Comisiei parlamentare de anchetă pe dosarul Laundromatului.

Ex-deputata Platformei DA a mai declarat că, din cazua lipsei de reacție la subiect a actualei guvernări, formaţiunea pe care o reprezintă este nevoită să depun o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în RepublicaMoldova privind fenomenul spălărilor de bani și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen. Totodată, formațiunea cere organelor de anchetă prezentarea publică privind derularea anchetei, cât și o claritate în dosarul Laundromat.

Amintim că o Comisie parlamentară de anchetă a fostului Legislativ, condusă de vice-președinta PPDA, Inga Grigoriu, a investigat spălarea a peste 20 miliarde de dolari prin intermediul sistemului judiciar moldovenesc în anii 2010-2014. Operațiunea ar fi fost gestionată de Veaceslav Platon, unul din cei mai controversați oameni de afaceri moldoveni, care se ascunde acum la Londra de justiția moldovenească.

 

 

 

Ion Chișlea
18/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii