Noi reguli de traversare a frontierei de stat. Cine trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR la intrarea în Moldova

Irina Odobescu
22/12/2021
Foto: CIJM

Persoanele care vor veni în Republica Moldova din țările din zona roșie vor fi obligate, începând cu 27 decembrie, să prezinte un rezultat negativ al testului PCR COVID-19, chiar dacă sunt vaccinate. Noile prevederi anunțate de Guvern se referă și la persoanele care au tranzitat o țară din aceeași categorie. 

Persoanele care vin în Moldova şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie, inclusiv prin tranzit, vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19.

Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun. Cei care vor călători cu transportul propriu trebie să prezinte rezultatul testării cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova.

Lista statelor din zona roșie va fi întocmită de Ministerul Sănătății începând cu 24 decembrie și actualizată o dată la șapte zile. 

Potrivit Hotărârii CNESP, cetățenii care nu au vizitat țările din zona roșie vor putea intra în continuare în Republica Moldova fără restricții cu prezentarea unuia din următoarele documente: certificatul de vaccinare, testul PCR sau rapid negativ sau concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19. Cei care nu dețin actele respective vor fi  obligați să respecte regimul de izolare pentru o durată de 14 zile. 

CNESP a mai decis ca, începând cu 23 decembrie curent, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău să fie permis și însoțitorilor, care vor prezenta certificatul COVID-19.  

Hotărârea adoptată de CNESP mai prevede că accesul la evenimentele private, organizate în perioada 23 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, pentru un număr de 25 sau mai multe persoane, va fi permis doar în baza prezentării certificatului COVID-19.

La târgurile de Crăciun, rămâne obligatorie purtarea măștii de protecție și respectarea distanței de 1 metru. 

Irina Odobescu
22/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii