Noi sancțiuni ale UE lovesc petrolul rusesc și mai multe bănci

Ilie Gulca
04/05/2022

Uniunea Europeană va aplica noi sancțiuni care vizează industria petrolieră a Rusiei, mai multe bănci rusești și pe cei responsabili de dezinformare, a declarat marți principalul diplomat al UE.

„Lucrăm la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care are ca scop mai multe bănci, actorii de dezinformare și importurile de petrol”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de reuters.com.

Cea mai recentă serie de sancțiuni ar afecta și Sberbank (SBER.MM), principalul creditor al Rusiei, au spus diplomații. Astfel, Sberbank completează lista mai multor bănci care au fost deja excluse din sistemul de mesagerie SWIFT.

Borrell a mai spus că măsurile propuse de Comisie împotriva Rusiei vor fi prezentate celor 27 de state membre UE spre aprobare.

Oficialii au declarat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să precizeze noile sancțiuni propuse miercuri și că acestea vor include o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an.

Un embargo asupra petrolului rusesc ar priva Moscova de un flux mare de venituri. Numai că această decizie a divizat unele țări ale blocului, în special cele care importă petrol rusesc.

Ungaria și Germania s-au numărat printre cele care au rezerve împotriva unui embargo petrolier. Acestea sunt preocupate că creșterea prețurilor la energie ar afecta economiile UE care se confruntă deja cu inflația.

Rezistența la interzicerea importului de petrol a dispărut în ultima săptămână după ce s-a încheiat un acord care ar oferi scutiri Slovaciei și Ungariei.

Țările UE au plătit Rusiei peste 47 de miliarde de euro pentru gaze și petrol de când aceasta a invadat Ucraina, potrivit organizației de cercetare Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Ilie Gulca
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii