Parlamentul a adoptat în prima lectură, cu votul a 58 de deputați, proiectul de lege cu privire la reorganizarea și reviziuirea competențelor Curții Supreme de Justiție (CSJ). Printre cele mai importante prevederi este reducerea numărului de judecători, respectiv, mai puține cazuri de examinat.
Dacă până acum CSJ acționa ca o instanță de apel, odată cu modificările făcute, magistrații vor examina mai puține dosare. De altfel, autorii propun ca și componeța CSJ să fie modificată. Astfel, pentru funcția de judecător la CSJ vor putea aspira și reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.
Reforma CSJ are drept scop „sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc”.
Tot în prima lectură, cu același număr de voturi, a fost adoptată și inițiativa legislativă cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ.
Evaluarea integrității etice, financiare și profesionale a judecătorilor este una dintre condițiile pe care și le-a asumat Republica Moldlova în Acordul de Asociere cu Uniune Europeană. Anume aceasta este cea mai mare îngrijorare a judecătorilor. Cel puțin asta reiese din reacțiile prezentate de asociațiile judecătorilor, cât și din demisiile a 20 de magistrați de la CSJ.
Deși exercițiul de evaluare va fi aplicat doar o singură dată, în cazul în care judecătorul nu promovează evaluarea acesta este eliberat din funcție. Pe lângă eliberarea din funcție judecătorul nu are dreptul de a exercita funcția de judecător și alte funcții de demnitate publică timp de 7 ani, din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii; este lipsit de dreptul la indemnizația unică de concediere; este lipsit de dreptul la pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.
Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe.
Documentele urmează a fie examinate în a doua lectură în plenul Parlamentului.
Finanţatori:
Parteneri: