Avocatul și fostul judecător, Alexandru Rotari, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a eșuat și reevaluarea Comisiei Pre-Vetting din cauză că nu întrunește „criteriile de integritate financiară și etică”. Fostul magistrat a fost reevaluat după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat, pe 1 august 2023, mai multe decizii ale Comisiei Pre-Vetting și a dispus reevaluarea a 21 de candidați.
Comisia nu a publicat decizia cu privire la evaluarea reluată a lui Alexandru Rotari, deoarece candidatul a refuzat publicarea acesteia. Candidatul a refuzat să participe la o audiere în ședință publică în cadrul procesului de evaluare reluată, iar Comisia l-a evaluat în baza informațiilor colectate de Comisie și furnizate de candidat.
Alexandru Rotari este în prezent avocat la Biroul Asociat de Avocați „Parteneriat Academic pentru Justiție”. El a ocupat funcția de judecător la Curtea Economică de Circumscripție și în cadrul Judecătoriei sectorului Buiucani. El a fost demis de către Consiliul Superior al Magistraturii în 2014.
Pe 11 iunie 2013, Alexandru Rotari, împreună cu alți doi magistrați, de la aceeaşi instanţă a fost propus de Consiliul Superior al Magistraturii preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, pentru numirea, prin transfer, la Judecătoria Centru.
Dar fostul preşedinte Timofti a respins propunerea, invocând o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) că în privinţa candidaturilor propuse ar exista „factori de risc”.
Alexandru Rotari a fost demis pentru încălcarea, „din motive imputabile”, a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură sau încălcarea normelor imperative ale legislației. Demisia pare să fi fost singura răspunere purtată de fostul magistrat.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii