„Nu va avea timp”. Josep Borrell se răzbună pentru umilința suferită la Moscova în fața lui Lavrov

Ilie Gulca
29/11/2023
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE, Josep Borrell, și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei la Moscova. Febriarie 2021. Foto: Euobserver.com

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE, Josep Borrell, nu îl va întâlni pe ministrul Afacerilor Externe al Rusiei la Skopie, Serghei Lavrov, chiar dacă rusul a obținut permisiuni speciale să ocolească sancțiunile aplicate de Bruxelles pentru a ajunge în capitala Macedoniei de Nord.

„Eu am o anumită experiență de discuții cu dl Lavrov în circumstanțe dificile”, a spus șeful UE de la externe, Josep Borrell, pe 28 noiembrie, vorbind despre ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, transmite Euobserver.

Borrell a făcut aluzie la un episod notoriu din 2021, când Lavrov l-a invitat la Kremlin, doar pentru a-l insulta. De această dată, diplomatul UE a spus că „nu va avea timp” să-l întâlnească pe Lavrov din cauza propriei sale agende încărcate, ceea ce a echivalat cu o umilire, potrivit Euobserver.

Lavrov pleacă în Macedonia de Nord pentru a participa joi la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), un organism interguvernamental din perioada Războiului Rece.

Bătrânul de 73 de ani a fost un diplomat foarte curtat, în ciuda înstrăinării regimului rus de Occident. Dar UE l-a pus pe o listă cu interzicerea vizelor după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și, în aceste zile, este cunoscut doar pentru că repetă propaganda din ce în ce mai bizară a Rusiei – de exemplu, că politicienii germani au „gene naziste”.

Interdicțiile UE de acordare a vizelor permit scutiri pentru participarea la evenimente multilaterale. Aceasta însemna în continuare că Bulgaria trebuia să acorde avionului lui Lavrov un permis special pentru a traversa spațiul aerian. Macedonia de Nord, membră NATO, este, de asemenea, aliniată la sancțiunile UE.

Și într-un alt aspect al demnității sale, ar putea fi nevoit să se mai gândească pe cine aduce cu el de la Moscova la Skopie dacă vrea să treacă.

„Acest permis nu se aplică membrilor delegației sale [a lui Lavrov], care sunt, de asemenea, persoane supuse sancțiunilor UE, așa cum se precizează în mod explicit în nota din Bulgaria”, a declarat Ministerul de Externe al Bulgariei.

Invitația OSCE pentru Lavrov a provocat, de asemenea, un boicot al orașului Skopie de către Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania. „Va oferi Rusiei doar o nouă oportunitate de propagandă”, au spus ei într-o declarație comună marți.

Și „riscă să legitimeze agresorul Rusia ca membru de drept al comunității noastre de națiuni libere, banalizând crimele atroce pe care Rusia le-a comis”, au adăugat ei.

Borrell a spus că merge la Skopie pentru a „contra opiniile Rusiei”. „Nu am vrut ca scaunul UE să fie gol”, a spus el. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, merge și el și nu îl va întâlni cu Lavrov.

Însă rusul a spus marți că unii miniștri occidentali l-au contactat pentru discuții bilaterale, fără a da nume.

OSCE are 57 de membri. Cele mai prietenoase țări occidentale cu Rusia care merg la Skopie sunt Austria, Ungaria și Slovacia. Franța a favorizat, de asemenea, discuțiile la nivel înalt de la Kremlin în trecutul recent.

Ilie Gulca
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii