Nu vom mai cumpăra „cu ochii închiși”. Ce informații noi vor apărea pe etichetele produselor de la tejghea

Mihaela Cibotaru
09/02/2023
Sursa: Inquam Photos

Agenții economici din industria alimentară vor fi obligați să indice pe ambalaj țara de origine a ingredientului primar din produsele pe care le comercializează. Totodată, consumatorii vor fi mai bine informați despre conținutul de gluten, dar și de organisme modificate genetic, din preparatele pe care le procură. Noile prevederi au fost introduse în  Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, care este deja pe masa membrilor Executivului.

Conform noilor cerințe, în cazul în care ingredientul principal folosit în procesul de producție provine dintr-o altă țară decât Republica Moldova, această informație va trebui să fie redată pe etciheta produsului finit.

În același timp, producătorii vor fi obligați să indice pe ambalaj informații privind absența sau prezența în cantități reduse a glutenului în alimente, produsele fiind marcate cu „Fără gluten” sau „Cu conținut foarte scăzut de gluten”. În cazul în care substanța este prezentă în produs neintenționat, în urma procesului de fabricație, pe etichetă va fi indicat „poate conține urme de…”.

Legea va interzice utilizarea ingredientelor care conțin gluten în preparatele pentru sugari.

În cazul cărnii de pasăre/porcină sau al produselor și preparatelor din carne, dacă 50% din carne a provenit de la animalele care nu au fost hrănite cu hrană genetic modificată, produsele vor fi însoțite de mențiunea „Hrănit fără organisme modificate genetic” sau „Hrănit fără OMG”.

Modificările la lege vor intra în vigoare peste 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Mihaela Cibotaru
09/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii