Numărătoarea inversă pentru livrarea gazelor: planul B al autorităților și avertismentele experților

Anticoruptie.md
30/09/2022
Sursă: ANRE

Începând cu 1 octombrie, Republica Moldova ar urma să achite un preț de 1050 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, în comparație cu 1880 dolari cât achită actualmente. Asta, în situația în care Gazprom nu va sista livrarea gazelor naturale. Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, în condițiile unei incertitudini în ceea ce privește livrarea, autoritățile au pregătit un plan B de aprovizionare. De altă parte, experți ai Comitetului pentru Unitate și Bunăstare declară că contractul semnat în 2021 a fost unul păgubos din start și ar putea lăsa Republica Moldova mai săracă cu peste un miliard de dolari.

Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că planul de alternativă al guvernării prevede cumpărarea păcurii pentru Termoelectrica, creșterea stocurilor de gaz, dar și procurarea gazului de pe piața internațională.

„Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu MoldovaGaz. Având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri. Ce facem: cumpărăm păcură pentru Termoelectrica; creștem stocurile de gaz; întreprindem măsuri pentru reducerea consumului; Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață; alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare.

De altă parte, Comitetul pentru Unitate și Bunăstare a declarat, într-o conferință de presă găzduită de IPN, că contractul semnat la 29 octombrie, 2021, ridică multe semne de întrebare și este unul păgubos pentru Republica Moldova, mai ales în ceea ce privește livrarea în regiunea transnistreană. Experții declară că anexa prevede asumarea datoriilor pentru consumul regiunii separatiste în sumă de cca 1,14 mlrd. de dolari.

„Conform contractului, reiese că, dacă consumatorii din stânga Nistrului nu-și achită facturile la timp, S.A. „Moldovagaz” este entitatea responsabilă de stingerea datoriilor. „Un amendament acceptat de autoritățile RM în noul contract, la art.85 al legii privind societăţile pe acţiuni, intrat în vigoare la 01.01.2021, obligă reprezentantul Gazprom în Consiliul de Administrație să părăsească sala în momentul în care este semnat ori negociat acordul de livrare a gazelor naturale între SA Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, ceea ce oferă conducerii Gazprom un alibi și o exonerare de orice responsabilitate a datoriilor acumulate de regiunea separatistă. Același amendament prevede volumele și termenii concreți ai acordului, care expiră în octombrie 2022. Conform amendamentului acceptat de reprezentantul guvernului la negocierile din anul 2021, Republica Moldova are un acord valabil cu Gazprom doar până la sfârșitul lunii octombrie 2022”, au menționat membrii CUB.

Galina Bostan, director al Centrului de Analize și prevenire a Corupției a menționat că pe ultima pagină a anexei la contractul cu Gazprom se regăsește semnătura unei oarecare E. Burmistrova, nume care se regăsește și în cadrul Consiliului de Observatori la Moldovagaz. Dacă e vorba de una și aceeași persoană, atunci e conflict de interese, iar, conform Legii integrității, acest contract trebuie să fie declarat nul.


„Deși suntem solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova, nu putem fi de acord cu argumentul invocat de către autoritățile centrale cu privire la eventualitatea unei crize umanitare în stânga Nistrului dacă Moldovagaz va înceta să livreze gaze naturale în stânga Nistrului dacă nu va primi în avans plățile pentru acest consum. Argumentul este fals și inadecvat regulilor economiei de piață, mai ales în condițiile în care consumatorii finali din partea dreaptă a Nistrului achită un preț de 30 de ori mai mare pentru gazele naturale. O analiză sumară a veniturilor colectate în ultimul an de regiunea separatistă din teritoriile ocupate demonstrează capacitatea acesteia de a-și onora obligațiunile de plată, fără mare efort. Astfel, din datoria acumulată de 1,14 mlrd pentru consumul de gaze reținem veniturile colectate din exporturile de laminate de la MMZ de cca 500 de milioane de dolari, 180 milioane de dolari exporturi MGRES, 100 de milioane de dolari – alte companii din sectorul industrial, plus consumul populației la un preț corect”, au precizat membrii CUB.

De la 1 octombrie, consumatorii vor achita 29,26 lei pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai mult decât în luna septembrie și cu aproximativ 70 de bani mai puțin decât a solicitat Moldovagaz.

În data de 23 septembrie, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

- de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 24 716 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 24 914 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 25 175 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 25 493 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 27 103 lei/1000 m3.

Anticoruptie.md
30/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii