Numărul refugiaților ucraineni peste hotare poate ajunge la șapte milioane // Sunt afectate piețele muncii din țările vecine, inclusiv Moldova

Ion Chișlea
12/05/2022
Refugiați ucraineni la hotarul moldo-ucrainean/Anticorupție.md

Ucraina a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă de la începutul agresiunii ruse, anunță un studiu al Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Dacă va continua, criza poate perturba și piețele de muncă din țările vecine, inclusiv Republica Moldova.

Se estimează că de la începutul războiului 4,8 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în Ucraina. Studiul estimează că, dacă ostilitățile ar escalada, pierderile de locuri de muncă vor crește la șapte milioane. Dacă însă luptele ar înceta imediat, ar fi posibilă o recuperare rapidă, cu revenirea a 3,4 milioane de locuri de muncă.

Dacă ostilitățile vor continua, refugiații ucraineni ar fi nevoiți să rămână în exil mai mult, punând și mai multă presiune asupra pieței muncii și asupra sistemelor de protecție socială din statele vecine,  crescând șomajul în multe dintre ele. Ar fi vorba în principal de Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România și Slovacia.

Economia ucraineană a fost grav afectată de agresiunea rusă. De când a început, pe 24 februarie, peste 5,23 milioane de refugiați au fugit în țările vecine. Refugiații cuprind în principal femei, copii și persoane cu vârsta peste 60 de ani.

Din totalul populației refugiate, aproximativ 2,75 milioane sunt în vârstă de muncă. Dintre aceștia, 43,5% sau 1,2 milioane lucrau anterior și și-au pierdut sau și-au părăsit locurile de muncă.

Ca răspuns la această perturbare, Guvernul Ucrainei a depus eforturi considerabile pentru a menține funcțional sistemul național de protecție socială prin garantarea plății prestațiilor, inclusiv persoanelor strămutate în interior prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Pe de altă parte, perturbarea semnificativă a economiei și a ocupării forței de muncă care afectează Federația Rusă, are efecte semnificative asupra Asiei Centrale, în special în țările ale căror economii depind de remitențele din Federația Rusă, cum ar fi Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

Aceste patru state sunt printre primele zece țări de origine pentru migranți din Federația Rusă, iar mulți dintre acești migranți trimit o parte semnificativă a remitențelor înapoi în țările lor de origine. Dacă ostilitățile și sancțiunile împotriva Federației Ruse conduc la pierderi de locuri de muncă pentru lucrătorii migranți din Federația Rusă și acești lucrători migranți se întorc în țările lor de origine, vor exista pierderi economice grave în Asia Centrală în ansamblu.

Ion Chișlea
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii