O conexiune mai bună pentru locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului

Mihaela Cibotaru
07/03/2023
Gov.md

Aproape 10.000 de locuitori din comunele Molovata Nouă, Cocieri și Corjova vor beneficia de condiții mai bune de circulație, grație modernizării infrastructurii sistemului de navigație în perimetrul platoului Cocieri. Studiul de fezabilitate al „Bacului Molovata”, ce vizează modernizarea echipamentelor și dotarea unității a fost prezentat marţi, în cadrul unei vizite comune pe platoul Cocieri a Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks și Reprezentei Rezidente ad-interim a PNUD în Republica Moldova, Andrea Kuzyova.

Potrivit unui comunicat al Biroul politici de reintegrare, grație proiectului dat va fi facilitată conexiunea dintre cele două maluri ale Nistrului, podul plutitor în zona platoului Cocieri „fiind unica modalitate de circulație nestingherită în contextul prezenței pe calea rutieră a infrastructurii ilegale a posturilor de control ale Tiraspolului”. Studiul de fezabilitate conține recomandări pentru modernizarea echipamentului și dotărilor Î.S. ,,Bacul Molovata” cu unități plutitoare adaptabile contextului local, precum și formulate soluții tehnice pentru realizarea acestora.

Vicepremierul Oleg Serebrian, a menționat că o parte a traficului este și din raioanele necontrolate de autoritățile de la Chișinău și „E și acesta un factor important ce trebuie luat în considerare, dar pentru locuitorii din localitățile de pe platoul Cocieri podul plutitor e vital. Costul unui pod peste Nistru în acest perimetru s-ar ridica la câteva sute de milioane de euro, implicit un pod plutitor e pentru moment soluția cea mai potrivită”.

În cadrul vizitei, Vicepremierul Oleg Serebrian, ambasadorul Mažeiks și Reprezenta Rezidentă a PNUD în Republica Moldova au vizitat și grădinița din comuna Cocieri, reparată și dotată cu suportul partenerilor de dezvoltare. Cei 170 de copii care merg la această grădiniță „au posibilitatea de a frecventa mai multe cercuri tematice și de a studia limba engleză. Totodată, instituția de învățământ preșcolar oferă posibilitatea de a învăța limba română de către alolingvi”, se spune în comunicat.

Activitățile sunt realizate în cadrul Programului Măsuri de Consolidare a Încrederii (EU-CBM V), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD în Republica Moldova.

Mihaela Cibotaru
07/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii