O magistrată, aleasă „din greșeală” judecătoare în Curtea Supremă de Justiție. Cum a reacționat breasla

Julieta Savițchi
03/10/2020

Magistrata Aliona Miron de la Judecătoria Chișinău a fost aleasă „din greșeală” de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Mai mulți magistrați de la instanța de fond din Capitală au reacționat la eroarea admisă prin semnarea unei declarații în care au solicitat transparența votului în CSM.

Aliona Miron a fost desemnată una dintre câștigătoarele concursului pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ, după ce Elena Belei, membră a CSM numită de Parlament din mediul academic, a votat de mai multe ori pentru candidatura ei. Ulterior, Elena Belei a declarat că nu a făcut-o intenționat și este vorba de o eroare tehnică. Elena Belei nu a putut fi contactată la telefon pentru a ne oferi explicații cum a fost comisă eroarea, având telefoanele închise.

Ulterior, mai mulți judecători din sediul Centru al Judecătoriei Chișinău au semnat o Declarație în care le-au cerut membrilor CSM să asigure transparența procesului de vot și să adopte hotărârile în mod public. „CSM este garantul independenței puterii judecătorești și organul de autoadministrare, astfel, acțiunile membrilor Consiliului sunt urmărite cu atenție de către exponenții puterii judecătorești. Cu toate acestea, constatăm cu regret, atitudinea neserioasă a unor membri CSM față de puterea judecătorească, față de ședințele CSM și față de legalitatea actului adoptat de către CSM”, au argumentat semnatarii Declarației.

Julieta Savițchi
03/10/2020

Comentarii