O nouă achiziție de gaze naturale făcută de Energocom. Ce companii au fost contractate

Tatiana Gherța
09/06/2023
captura video

Directorul SA Energocom, Victor Bânzari, a anunțat vineri, 9 iunie, finalizarea primei licitații din acest an pentru gazele naturale. De această dată au fost contractate două companii. Este vorba de compania grecească „DEPA COMMERCIAL” S.A. și o altă companie care a solicitat păstrarea anonimatului. Directorul Energocom menționează că cele două companii au oferit cel mai bun preț, iar în toamnă Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea reexamina prețul pentru consumatorii finali. 

Directorul SA Energocom a precizat că nu poate oferi foarte multe detalii în privința prețului și cantității de gaze naturale care a fost achiziționat de această dată, în schimb a precizat că a fost obținut un preț bun format din prețul la bursă plus un coeficient de transport spre Republica Moldova și depozitare în Ucraina. 

„Energocom a finalizat una din primele licitașii din acest an pentru gazele naturale, avem finalizarea acestui proces. Pentru acest moment am reușit să contractăm 2 companii. Putem divulga doar unele momente, este o practică normală, relațiile comerciale trebuie respectată. DEPA COMMERCIAL - companie grecească, reușit să o atragem în cursĂ datorită deplasării ministrului Victor Parlicov, la Atena. Asta ne-a permis să avem un preț bun. O altă companie nu-și dorește să-i fie divulgat numele. Este o companie serioasă în domeniu și a ofeirt un preț aproape de așteptările noastre. Formula de preț oferită de această companie e legată de: prețul de referință al TTF plus un coeficient de transport spre Republica Moldova”, a menționat Victor Bânzari.

Cât despre informațiile lansate în spațiul public, despre prețul mare de achiziție pentru gazele natuale, Bânzari a specificat că societatea pe acțiuni a cumpărat ultima dată gaze la 19 ianuarie, faptul că ulterior a fost consumat gaz stocat în Ucraina, care a trecut prin vamă, nu înseamnă că el a fost cumpărat după data de 19 ianuarie.

„Sunt false și manipulatorii afirmațiile că iarna trecută s-au cumpărat volume foarte mari, la cele mai mari prețuri din Europa. Cele aproape 600 de milioane metri cubi de gaze achiziționate corespund evaluărilor făcute de ministerul de profil că ar fi necesare pentru a trece iarna, luând în calcul anumite măsuri de economisire a gazelor și trecerea Termoelectrica pe păcură. La fiecare decizie de achiziție putem demonstra că la acel moment a fost o oportunitate bună”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

În prezent Republica Moldova are circa 100 mln. de metri cubi de gaze ținute în depozitele din Ucraina și România, iar alte 22,8 mln metri cubi de gaze se planifică a fi achiziționate în viitor. 

Totodată, directorul Energocom a menționat că dacă pe parcursul a 30 de ani Republica Moldova a avut doar un singur furnizor de gaze naturale, „acum avem 30 de copanii care ar putea livra gaz la prețuri bune. Să nu uităm că am rămas în toamnă fără energie și fără gaz. Energocom a avut capacitatea să livreze gaz și energie electrică”.

Tatiana Gherța
09/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii