O nouă sursă de finanțare: SRL-urile vor putea împrumuta mai ușor bani de pe piața de capital

Ion Chișlea
04/05/2022
me.gov.md

Executivul oferă o posibilitate suplimentară de finanțare pentru companii. Societățile cu răspundere limitată (SRL) vor putea emite obligațiuni corporative în baza unor prevederi simplificate aprobate miercuri de Guvern. 

Modificările presupun că societatea, la decizia Adunării Generale a asociaților sau a Consiliului societăţii, poate emite obligaţiuni în vederea finanțării activității SRL.

Acest drept va oferi societăților posibilități mai simple de atragere a finanțărilor, ținând cont de faptul că nu toate au acces la creditele bancare din motivul că nu îndeplinesc anumite cerințe impuse de instituțiile bancare.

Pe de altă parte, documentul urmărește sporirea protecției deținătorilor de obligațiuni și oferă posibilitatea de recuperare a mijloacelor financiare, fără a apela în instanța de judecată în caz de neonorare a angajamentelor emitenților de obligațiuni.  

O obligațiune corporativă este un titlu de valoare prin care un emitent autorizat (o companie) împrumută de la deținătorii de obligațiuni o anumită suma de bani și este obligat să ramburseze valoarea obligațiunii și dobânda aferentă (numită cupon) la o dată viitoare denumită scadență.

Spre deosebire de obligatiunile emise de un stat (titluri de stat), obligatiunile corporative sunt emise de companii din diferite domenii de activitate in scopul dezvoltarii activitatiilor curente, investitiilor, etc.

Ion Chișlea
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii