O nouă tulpină „îngrijorătoare” de coronavirus. Măsurile adoptate de autoritățile moldovenești

Ilie Gulca
29/11/2021

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a adoptat duminică noi măsuri în vederea protecției de noua tulpină a coronavirusului de tip nou – B.1.1.529 Omicron – clasificată drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății.

CNESP a decis să introducă regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova, care sosesc din opt state din sudul Africii – Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi.

Carantina poate fi întreruptă după a șaptea zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. De asemenea, a fost stabilită interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând să fie monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele opt țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron, fiind subliniată în cursul discuțiilor importanța informării prealabile cu privire la situația epidemiologică din țările de destinație.

Varianta B.1.1.529 a fost pentru prima dată semnalată Organizației Mondiale a Sănătății din Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021.

Situația epidemiologică în Sudul Africii se caracterizează prin trei explozii de contaminări de cazuri raportate. Ultimul vârf de cazuri de infectare a fost predominant cu Varianta Delta.

Ultimele săptămâni, infecțiile au crescut treptat, fapt ce coincide cu detectarea variantei B.1.1.529.

Ilie Gulca
29/11/2021Become a Patron!

Comentarii