Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a cerut duminică încetarea imediată a focului în Gaza și a făcut presiuni puternice asupra Israelului pentru a crește fluxul de ajutor în scopul atenuării a ceea ce a numit ea condiții „inumane” și o „catastrofă umanitară” pentru poporul palestinian.
Declarațiile lui Harris au fost printre cele mai dure de până acum ale unui lider de rang înalt al guvernului american care ar viza Israelul, relatează new.ro.
Vicepreședinta, care a luat cuvântul la un eveniment desfășurat în Selma, Alabama, pentru a comemora „Duminica Sângeroasă", când trupele au intervenit violent împotriva protestatarilor pașnici, a îndemnat Hamas să consimtă la un acord de eliberare a ostaticilor, care ar iniția o încetare a focului timp de șase săptămâni și ar permite furnizarea de ajutoare suplimentare.
„Hamas spune că doreşte încetarea focului. Ei bine, pe masă este un acord. Şi aşa cum am spus, Hamas trebuie să accepte acest acord. Oamenii din Gaza mor de foame. Condiţiile sunt inumane şi umanitatea noastră comună ne obligă să acţionăm. Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a creşte semnificativ fluxul de ajutoare. Nu există scuze", a insistat vicepreşedinta Statelor Unite.
Oficialii Națiunilor Unite au avertizat asupra foametei iminente în Fâșia Gaza, cel puțin 576.000 de persoane din Gaza - un sfert din populație - sunt „la un pas de foamete”, a declarat Ramesh Rajasingham, director de coordonare în cadrul Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare
Un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății a declarat duminică precum că numărul copiilor care au murit din cauza deshidratării și malnutriției în nordul Gaza a crescut la 15, cifrele, potrivit ministrului, devenind din ce in ce mai mari, relateaza CNN.
Peste 30.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza în timpul conflictului dintre Israel și Hamas, inclusiv peste 12.300 de copii și 8.400 de femei. Aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați începând cu 7 octombrie 2023.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii