Occidentul răspunde cu noi sancțiuni la intenția lui Putin de a muta armele tactice nucelare în Belarus

Tatiana Gherța
27/03/2023
multimedia.europarl.europa.eu

Uniunea Europeană este pregătită să reacționeze cu noi sancțiuni în adresa Belarusului. Declarația a fost făcută de șeful diplomației europene, Josep Borrell, la o zi distanță de la anunțul președintelui rus, Vladimir Putin, că intenționează să mute armele tactice nucleare în Belarus.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a somat Belarusul să cântărească bine acceptul de a găzdui armele nucleare tactice rusești.

"Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni", a transmis Borrell într-un mesaj postat duminică pe Twitter.

Cu o astfel de solicitare a venit și Lituania. Ministerul de externe lituanian a catalogat retorica nucleară a lui Putin drept una „periculoasă și iresponsabilă”.

„Acestea sunt mișcări disperate ale lui Putin și Lukașenko pentru a crea un alt val de tensiune și destabilizare în Europa. Aceste acțiuni trage și mai mult Belarus în războiul cu Ucraina și în contruntarea cu lumea democratică. Belarus, care își pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină și ajută agresiunea rusă și se integrează din ce în ce mai strâns în planurile militare ale Rusiei, este un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică. Lituania va discuta cu partenerii săi euro-atlantici cum să răspundă acestor planuri militariste ale regimurilor rus și belarus. Ca parte a răspunsului, Lituania va solicita adoptarea de noi sancțiuni.”, se arată în comunicatul emis de ministerul de externe lituanian.

Precizăm că, acum două zile președintele rus, Vladimir Putin a anunțat despre finalizarea negocierii unui acord dintre Rusia și Belarus privind amplasarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus. Liderul rus a menționat că decizia este motivată de anunțul făcut săptămâna trecută de ministerul britanic al apărării despre faptul că va oferi Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 echipate cu obuze care conțin uraniu sărăcit.

 

Tatiana Gherța
27/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii