Oferta AUR Moldova, acceptată de unii, refuzată de alții.„Nu vrem să ne identificăm cu un partid cu viziuni pro-ruse”

Valeria Vițu
18/05/2021

După ce săptămână trecută, Alianța pentru Unirea Românilor din R.Moldova a invitat partidele unioniste să meargă pe o listă comună la alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie, unele au acceptat oferta, altele au refuzat-o. Partidul Unității Naționale (PUN), condus de istoricul Octavian Țîcu, care la alegerile prezidențiale din toamnă a obținut cele mai multe voturi dintre liderii unioniști, susține că oferta este una de neacceptat. În plus, cei de la Partidul Unității Naționale spun că nu vor să se identifice cu un partid pro-rus, iată de ce vor merge independent în alegeri. Iar Partidul Liberal, dar și Uniunea Salvați Basarabia au decis să se regăsească pe listele Alianței pentru Unirea Românilor din Moldova, transmite RFI într-o corespondență de la Chișinău.

Alianța pentru Unirea Românilor din R.Moldova este condusă de Vlad Bilețchi, până nu demult președintele Asociației Unirea Odip. Deseori, această organizație a desfășurat proteste sau marșuri unioniste. La o manifestație din 2018, din Piața Marii Adunări Naționale, Bilețchi dar și mai mulți lideri unioniști au forțat o altercație cu polițiștii care erau gata să evacueze mai mulți protestatari unioniști pașnici. Din 11 mai 2021, Vlad Bilețchi a devenit tot mai vocal. Organizează evenimente, conferințe și dă asigurări că AUR nu a venit la Chișinău ca să dezbine.

”Ultimele zile au demonstrat din plin că AUR știe să unească și să aducă oamenii împreună. AUR nu a venit la Chișinău ca să dezbine, AUR e venit să unească și a făcut acest lucru prin compromisuri normale atunci când vrei să ai și pe alții alături. Asta înseamnă România: să lași la o parte interesele personale, funcțiile onorifice și să pui umărul la muncă. AUR înseamnă România, deoarece este pentru prima dată când un partid politic românesc își asumă să existe sub aceeași formă și în România și în Republica Moldova, fără nici o diferență. România înseamnă o viață mai bună, dreptul la libera circulație, înseamnă respect”, susține Vlad Bilețchi. 

Dorin Chirtoacă: ”Participăm la alegeri pe lista AUR pentru ca împreună să spargem gheața dezbinării și să clădim unirea”

”PL continuă consolidarea curentului unionist, pentru a da o opțiune de vot unionistă, sigură și clară, în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Am decis ca noi, cei din Partidul Liberal să facem front comun cu Partidul AUR, care a înregistrat un rezultat foarte bun, în alegerile parlamentare de peste Prut”, afirmă liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. În toamnă la prezidențiale, Chirtoacă a fost susținut de Blocul Unirea, format din patru partide și a a obtinut doar 1 la sută din voturi. Astfel, Chirtoacă a adunat mai puține voturi, decât semnături strânse pentru a fi înregistrat în cursa electorală. 

”PL rămâne adeptul reunificării R.Moldova cu România, ca fiind singură cale adevărată și demnă, calea cea mai scurtă și eficientă, pentru integrarea noastră în familia NATO și UE, precum și singura șansă de a avea un trăi sigur și prosper, pentru toți cetățenii, din actuala RM. Am decis să participăm la alegerile din 11 iulie, pe lista partidului AUR, pentru că împreună să spargem gheața dezbinării și să clădim Unirea”, susține Dorin Chirtoacă.

Octavian Țîcu: ”Oferta AUR este una de neacceptat”

Pe de altă parte, liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a refuzat oferta AUR. ”Dacă intenţiile Alianţei pentru Unirea Românilor erau nobile, aceştia ar fi putut veni, înainte de lansarea în Moldova, să discute cu în vederea constituirii unui bloc unionist pentru alegerile parlamentare anticipate. Oferta AUR este una de neacceptat, în condiţiile în care ultimatumul a fost – participarea în acest scrutin sub sigla AUR. Unica opţiune serioasă ca forţele unioniste româneşti să învingă era consolidarea platformei PUN, pentru că ea captează nucleul votului unionist, aşa cum a fost în două scrutine – alegerile locale şi prezidenţiale”.

Iar secretarul general al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, a menționat la TVR că oferta AUR a fost refuzată pentru că formațiunea sa nu-și dorește să se indentifice cu imaginea unei formațiuni care ”în România este considerată antieuropeană și cu vădite simpatii proruse”.

Să spunem că, în R.Moldova, la parlamentarele din România, majoritatea unioniștilor și-a pus speranța nu în AUR, ci au mizat pe PNL, PMP, chiar și USR. Partidul Național Liberal s-a clasat pe primul loc cu aproape 40 la sută, (față de doar 15% în 2016). Pe locul doi - Partidul Mișcarea Populară, cu 35 la sută. Pe poziția a treia ajunge USR-PLUS, cu 11 la sută. Alianța pentru Unirea Românilor a ocupat locul patru la alegerile parlamentare din România, cu 9 la sută din voturi. Atunci, aproape 40 de mii de cetățeni români din R.Moldova au ieșit la urne. 

.

Valeria Vițu
18/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii