Oficiali UE, despre cazul judecătoarei Domnica Manole: "Evoluția recentă din domeniul justiției nu risipește îngrijorarea privind lipsa de independență a sistemului"

Anticoruptie.md
02/06/2016
Federica Mogherini. Foto: flickr.com

Purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, a comentat pentru postul Radio Europa Liberă evoluțiile recente în domeniul justiției din Republica Moldova. Reacția vine după ce recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dat acordul ca Domnica Manole, magistrată a Curţii de Apel Chişinău, să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

„Evoluția recentă din domeniul justiției din Republica Moldova nu risipește îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și de consolidare a independenței instanțelor de judecată din țară.

Uniunea Europeană propune Republicii Moldova să pună în aplicare recomandările Consiliului Europei privind independența, eficiența și responsabilitățile judecătorilor, care au fost formulate încă în 2010, unde se precizează, printre altele, că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau analiza probelor efectuate de către judecători în cadrul procesului de judecată nu ar trebui să ducă la răspundere penală, cu excepția cazurilor de rea intenție", iar „judecătorii nu trebuie să fie personal responsabili în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată de instanța de recurs", precum și „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau analiza probelor efectuate de către judecători în cadrul procesului de judecată nu ar trebui să ducă la răspunderea civilă sau disciplinară, cu excepția cazurilor de rea intenție și neglijență gravă".

Uniunea Europeană subliniază, de asemenea, că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să se desfășoare de către o autoritate independentă sau o instanță, fiind garantată desfășurarea unui proces echitabil. Uniunea Europeană este de părere fermă că acest lucru cuprinde nu doar faptul că orice decizie de a ridica sau a nu menține imunitatea funcțională a unui judecător trebuie să fie motivată, dar aceasta trebuie să fie accesibilă publicului, dar și să ofere judecătorului în cauză dreptul de a o contesta”, se menționează în comentariul purtătorului de cuvânt al Federicăi Mogherini.

Anticoruptie.md
02/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii