Olesea Stamate, despre ANI: „Această instituție nu este curățată în adevăratul sens al cuvântului”

Mădălin Necșuțu
01/07/2022

Șefa Comisiei Juridice din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, și-a exprimat joi seară nemulțumirea față de activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) și a muncii depuse de unii inspectori de integritate, care nu au reușit să găsească nereguli în declarațiile de avere ale unor personaje controversate despre care presa a scris și a demonstrat că dețin averi obținute ilicit.

„Această instituție nu este curățată în adevăratul sens al cuvântului. Inspectorii care au lucrat până acum în cadrul ANI continuă să lucreze. Poate au plecat 2-3. Dintre cei care au rămas, unii sunt de bună-credință, alții sunt așa cum sunt. Nu trebuie să avem așteptări foarte mari imediat de la această instituție. Întrebarea este de ce aceste dosare au stat sub preș la ANI ani de zile, fără a se da o soluție. Interesul conducerii anterioare a ANI a fost să țină aceste dosare fără soluționare. Ceea ce pot spune preliminar, doar văzând actele de constatare, aceste decizii se bazează pe vechea lege, atunci când aveai posibilitatea să declari o valoare a bunului pe care dorești, contractuală, cadastrală și dacă avea un contract de vânzare-cumpărare a unei mașini cu 10.000 de lei, o declarai. Acum, potrivit legii noi, se declară bunurile la prețul de piață”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV, citată de IPN.

Pe de altă parte, fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a afirmat că modalitatea de lucru a inspectorilor ANI este greștiă și că trebuie verificat raportul venituri-cheltuieli ale demnitarilor în baza propriei evaluări, nu a cifrelor indicate în declarația de avere.

„Nu are importanță ce declară o persoană, important este să fie evaluat corect ce avere are, inclusiv cea care nu este pe numele său. Trebuie să existe un mecanism prin care să se identifice averea pe care o are, scrisă pe el sau pe vecin, să existe pârghii prin care să se demonstreze că este patrimoniul său. Faptul că o persoană declară un preț de piață, asta trebuie să fie secundar. Dacă statul va intra în detaliile unor contracte private, va pierde. ANI nu trebuie să depindă de ce declară omul. ANI trebuie să decidă pornind de la propria evaluare”, a spus Eșanu.

În aprilie 2022, șefa ANI, Rodica Antoci, și-a prezentat demisia, după un scandal legat de o serie de achiziții la ANI care au ridicat semne de întrebare.

Mădălin Necșuțu
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii