Olesea Stamate îi răspunde lui Ion Ceban: „Of, domn Primar, aveți atâtea de care nu vă ocupați”. Ce spune despre reîntoarcerea Aeroportului

Anticoruptie.md
03/11/2022
Colaj CIJM, surse deschise

Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, explică de ce sentința  tribunalului de la Stockholm în cazul Komaksavia Airport Invest Ltd vs. Republica Moldova nu înseamnă automat reîntoarcerea Aeroportului. Reația vine după ce primarul de Chișinău a declarat că nu exclude că ar exista înțelegeri între Ilan Șor și unii exponenți de la guvernare.

La o emisiune difuzată de Jurnal TV, Ion Ceban și-a exprimat de ce, odată cu sentința  tribunalului de la Stockholm în cazul Komaksavia Airport Invest Ltd vs. Republica Moldova, Aeroportul nu a revenit în proprietatea statului.

Declarațiile edilului se refereau la faptul că arbitrajul de la Stockholm respinsese cererea formulată de KomaksAvia, dând câștig de cauză Republicii Moldova.

Olesea Stamate spune că autoritățile au întreprins toate măsurile legale care e pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului, însă acum deciziile sunt în mâna justiției.

„Decizia arbitrajului de la Stockholm se referă la respingerea cererii Komaksavia Airport Invest Ltd, stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Or, asta înseamnă că acest contract de concesiune nu poate fi protejat pe calea arbitrajului investițional. Respingerea cererii lor la Stockholm nu înseamnă că nu există un acord, în baza căruia Aeroportul a fost concesionat. Chiar daca noi considerăm că acordul a fost încheiat în mod fraudulos – statul trebuie să demonstreze acest lucru în instanță. Și tocmai de asta am inițiat un litigiu în instanță încă în 2019, în perioada Guvernului condus de Maia Sandu. În paralel, la procuratură se investighează partea penală a aspectelor ce țin de concesionarea aeroportului și dacă dosarul nu a fost încă transmis în instanță, urmează să fie transmis cât mai curând. Or, exact cele două căi expuse în punctul 3 si 4 sunt căile legale de restituire a aeroportului în gestiunea statului. Și sper ca judecătorii să examineze cu buna diligență cele două litigii, și în termeni cât mai restrânși să avem și soluția”, a explicat Stamate.

Totodată, președinta Comisiei Juridice a Parlamentului i-a sugerat primarului Ion Ceban să se ocupe de treburile orașului.

„Of, domn' Primar, aveți atâtea de care nu vă ocupați, deși ar trebui... De cele ce țin de competența Guvernului sau a Parlamentului – stați liniștit, ne ocupăm noi, cu responsabilitate și respect față de cetățeni”, a scris Olesea Stamate pe pagina sa de socializare.

Firma Komaksavia Airport Invest, acționar majoritar la Avia Invest, companie care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău și care este condusă din umbră de politicianul fugar Ilan Șor, încearcă să scape de sechestrul aplicat de procurori. După două decizii nefavorabile în instanța de fond și la Curtea de Apel Chișinău, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a constatat, în luna octombrie current, drept inadmisibilă solicitarea offshorului din Cipru.  

La 16 noiembrie 2020, ”KomaksAvia Airport Invest” s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată prin care a solicitat scoaterea sechestrului aplicat în august 2019. Instanța de fond și recursul la Curtea de Apel au avut aceeași soartă, acțiunea companiei fiind respinsă. Ulterior, avocatul offshorului a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, invocând faptul că punerea sub sechestru a bunurilor „Avia Invest” S.R.L. ar fi fost făcută în scopul unei eventuale confiscări speciale și ar fi avut la bază o influență politică.

În data de 5 octombrie curent, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a declarat inadmisibil recursul înaintat.

„Acţiunea de ridicare a sechestrului depusă de terți se examinează în procedură contencioasă în condiţiile Codului de procedură civilă. Hotărârea judecătorească poate fi contestată cu apel. Decizia instanţei de apel nu se supune recursului, fiind definitivă şi irevocabilă de la pronunțare. Prin urmare, decizia Curții de Apel Chișinău din 03 mai 2022 nu poate fi supusă recursului, deoarece acesta este definitivă şi irevocabilă de la pronunțare”, se arată în hotărârea Curții Supreme de Justiție.

La începutul lunii august, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea offshorului din Cipru, Komaksavia Airport Invest Ltd, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, împotriva Republicii Moldova privind obligarea acesteia să respecte contractul de concesiune, în caz contrar să plătească o despăgubire de 883,7 milioane de euro pentru investițiile făcute.

„Tribunalul a statuat că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în valoare de 422,500 de euro, lăsându-le pe seama Komaksavia”, a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Livtinenco, mulțumind avocatulului Mihai Buruiană pentru munca depusă și pentru rezultatul obținut.

Totodată, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216, 678 de euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite aici și aici.

 

 

 

Anticoruptie.md
03/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii