Organigamă umflată și venituri de zeci de milioane de lei ratate de Primăria Chișinău. Ce neconformități au mai identificat auditorii financiari

Viorica Mija
24/09/2022
PMAN, mun. Chiișinău/ Foto: CIJM

Timp de doi ani, bilanțul contabil al Primăriei municipiului Chișinău a fost afectat cu circa 6 miliarde de lei, veniturile – cu aproximativ 28 de milioane lei, iar cheltuielile – cu peste 133 de milioane de lei. Sunt concluziile unui audit financiar realizat de Curtea de Conturi, care cuprinde perioada 2018 – 2020.  

Conform raportorilor,  direcțiile de specialitate ale municipiului Chișinău nu au asigurat o evidență conformă a bazei de impozitare pentru unele taxe locale, ceea ce a determinat, în anul 2020, doar pentru 3 taxe locale, subestimarea veniturilor cu peste 11 milioane lei.

„Consiliul Municipal Chișinău (CMC) nu a distribuit, în perioada 2018-2020, transferuri cu destinație specială (TDS) pentru infrastructura drumurilor pe capitole de cheltuieli, fapt ce vine în contradicție cu prevederile actelor normative. De asemenea, au fost utilizate TDS pentru infrastructura drumurilor publice de interes local (162,81 mil. lei), iar în 2018 au fost utilizate mijloace în mărime de un milion de lei pentru reparația drumului unei localități ce nu face parte din municipiul Chișinău”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Totodată, auditorii au constatat că APL nu au asigurat revizuirea organigramei aparatului Primăriei și entităților din subordine pentru optimizarea funcțiilor, excluderea suprapunerii și dublărilor de competențe și pentru evaluarea volumului efectiv de muncă.

Mai mult ca atât, statele de personal la 31.12.2020 au înregistrat cu 149 unități mai mult față de aceeași perioadă a anului 2018 (în special, statele de personal au fost majorate la Preturile de sector).  Asta, pe fundalul unei crize de personal (la finele anului 2016 - 202 unități vacante; 2020 - 357). 

Viorica Mija
24/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii