Organizaţiile de media cer autorităţilor să investigheze întreruperea transmisiunii postului TV 7 prin satelit de către compania TDB-service

Anticoruptie.md
08/04/2016

Mai multe organizaţii de media, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, condamnă întreruperea transmisiunii postului TV 7 prin satelit de către compania TDB-service și califică aceste acțiuni drept îngrădire a drepturilor privind accesul la informație și libertatea de exprimare. Instituţiile cer, într-o declaraţie comună, investigarea cazului. 

Textul integral al declaraţiei:

Organizațiile de media din R. Moldova condamnă întreruperea transmisiunii postului TV-7 prin satelit de către Compania TDB-service și califică aceste acțiuni drept îngrădire a drepturilor privind accesul la informație și libertatea de exprimare.

Potrivit unei declarații difuzate vineri, 8 aprilie 2016, de către administrația postului TV7, compania moldovenească TDB-service, care prestează servicii de difuzare a semnalului tv prin reţeaua de satelit, a încetat la 5 aprilie, ora 16.20, să-și îndeplinească obligaţiile contractuale faţă de postul de televiziune TV7, fără să-și motiveze acţiunile. Ca urmare, deoarece majoritatea reţelelor de cablu din R. Moldova au primit şi primesc semnalul video al postului prin intermediul serviciilor oferite de compania TDB-service, telespectatorii din majoritatea localităților din republică nu au avut acces la programele postului TV7.

Condamnăm aceste acțiuni iresponsabile care pot fi calificate drept un atentat grav la libertatea de exprimare, dar și o tentativă de cenzură a mass-media. Atragem atenția că articolul 34 al Constituției R. Moldova stipulează că ”dreptul de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media se pedepsește penal.

Cerem Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației să investigheze cauzele suspendării în mod voluntarist a serviciilor de difuzare a semnalului TV7 prin reţeaua de satelit de către Compania TDB-service. Totodată, cerem Ministerului de Interne să se autosesizeze și să examineze cauzele reale care au dus la întreruperea serviciilor de difuzare de către Compania TDB-service, cu încălcarea prevederilor Codului penal.

Solicităm ambasadelor şi reprezentanţelor străine în R. Moldova, precum şi Reprezentantei OSCE pentru libertatea mass-media Dunja Mijatović, să monitorizeze această tentativă de împiedicare a activităţii unei instituţii media care prezintă inclusiv puncte de vedere alternative poziţiilor oficiale ale guvernanţilor.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Acces-Info
Asociația Telejurnaliștilor din Moldova
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice

 
 

 

Anticoruptie.md
08/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii