Orhei TV, asociată cu politicianul fugar Ilan Șor, rămâne fără licență

Anticoruptie.md
03/03/2023

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis în ședința de vineri, 3 martie, să nu prelungească licența de emisie a postului de televiziune „Orhei TV”, motivând că au fost comise mai multe încălcări ale concepției generale. Fondatorul postului deține și TV6. Licența posturilor a fost suspendată, în urma deciziei Comisiei pentru SItuații Excepționale, pentru lipsa unei informări corecte despre evenimentele naționale, dar și războiul din Ucraina. Aceeași decizie a fost luată și în privința altor șase posturi tv. Anticoruptie.md a dezvăluit într-o nouă anchetă schemele folosite de managerii instituțiilor media închise pentru a nu-și pierde influența mediatică.

„Pe 2 decembrie 2022, „Orhei TV” a fost sancționat cu amendă de 5000 de lei „pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media audiovizual”. Atunci CA a atestat abateri la următoarele secțiuni: „producție proprie” – 40% stabilite conform Structurii, 30,52% identificate conform rezultatelor monitorizării;„producții audiovizuale ale altor producători” – 30% stabilite conform Structurii, 65,46% identificate conform rezultatelor monitorizării;„programe retransmise/preluate/achiziționate” – 30% stabilite conform Structurii, 0% identificate conform rezultatelor monitorizării;„procente rezervate operelor audiovizuale europene” – 52% stabilite conform Structurii, 42,25% identificate conform rezultatelor monitorizării”, explică CA.

La sfârșitul lunii decembrie 2022,  furnizorului de servicii media audiovizuale Media Resurse SRL, fondatorul posturilor Orhei TV și TV6, controlate de deputatul fugar Ilan Șor, a fost amendat pentru schimbarea proprietarului beneficiar final fără acordul Consiliului Audiovizualului.

CA a constatat că „Media Resurse” SRL a încălcat prevederea din Cod care spune că furnizorul are obligația „să solicite în scris acordul Consiliului Audiovizualului pentru orice modificare în documentele şi în datele declarate referitoare la datele de identificare ale acționarilor şi ale asociaților până la nivel de persoană fizică sau juridică”. Pentru încălcarea prevederilor licenței de emisie, CA a decis aplicarea unei sancțiuni în mărime de 5 000 lei.

Pe 16 decembrie, Comisia Situații Excepționale a dispus suspendarea licenței de emisie, cu începere din 19 decembrie, a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. Majoritatea dintre acestea sunt controlate din umbră de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani.

„Media Resurse” SRL” a solicitat pe 15 februarie 2023 prelungirea licenței de emisie pentru serviciului media audiovizual de televiziune „Orhei TV” ca urmare a expirării termenului de valabilitate.

Anticoruptie.md
03/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii