Parlamentul a atribuit statutul de utilitate publică construcției liniei electrice Chișinău-Vulcănești // Localitățile în care vor fi cumpărate terenuri

Ion Chișlea
12/05/2022
158 kilometri de linie electrică urmează a fi construiți în patru ani

Parlamentul a declarat joi construcția liniei de transport a energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești drept lucrări de utilitate publică de interes național. Urmează să înceapă achiziția terenurilor pe care vor fi ridicate construcțiile.

Legea prin care a fost acordat acest statut va mai reglementa mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate.

În baza Studiului de fezabilitate, în patru ani, urmează să fie construiți 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și stația de conversie Back-to-Back Vulcănești. Statutul de utilitate publică îi oferă Guvernului posibilitatea să demareze procedura de achiziție a terenurilor pe care va fi construită linia și stația.

În conformitate cu legislația în vigoare, sunt de utilitate publică de interes național lucrările care răspund obiectivelor și interesului întregii societăți și ale majorității acesteia. 

La etapa următoare a proiectului urmează să fie răscumpărate bunurile imobile aflate în proprietate privată sau a unităţilor administrativ-teritoriale aferente proiectului menționat, situate în extravilanul sau intravilanul următoarelor localităţi:

Satele Borceag, Iujnoe și Burlăceni din raionul Cahul; 

Orașul Vulcănești, satele Dezghingea, Congazcicul de Sus, Chirsovo, Congaz și Svetlîi din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia;

Satele Albota de Sus, Albota de Jos, Balabanu, Novoseolovca, Aluatu, Salcia, Musaitu și Vinogradovca din raionul Taraclia:

Satul Borogani din raionul Leova;

Orașul Cimișlia, satele Ivanovca Nouă, Gura Galbenei, Gradiște, Valea Perjei, Ecaterinovca, Javgur și Cenac din raionul Cimișlia;

Satele Buțeni și Fîrlădeni din raionul Hâncești;

Satele Zîmbreni, Costești, Hansca și Molești din raionul Ialoveni;

Comuna Băcioi din municipiul Chișinău.

„Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani”, anunță un comunicat de presă al Legislativului.

Ion Chișlea
12/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii