Parlamentul a demis întreaga componență a Consiliului Audiovizualului, după ce nu a fost aprobat raportul de activitate

Cornelia Cozonac
12/11/2021

Parlamentul a respins, joi, raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2020, cu votul a 55 de deputați ai PAS. Drept urmare a respingerii raportului de activitate, cei șapte membri ai Consiliului Audiovizualului se consideră demiși de drept. Astfel, membrii CA Tatiana Buraga, Ala Ursu-Antoci, Lidia Viziru, Iulian Roșca, Larisa Manole, Corneliu Mihalache, Artur Cozma, Dragoș Vicol și Ion Robu urmează să-și depună mandatele.

În raportul comisiei parlamentare de profil se precizează că CA nu a asigurat respectarea de către furnizorii și distribuitorii de servicii media a cerințelor ce țin de imparțialitate, echilibru și favorizarea liberei formări a opiniilor în conținuturile programelor, în special în campaniile electorale. Deputații le-au reproșat membrilor CA că au adoptat decizii inechitabile, nu au sancționat furnizorii pentru modul tendențios de reflectare a campaniilor electorale și alte încălcări. „Rolul vostru era să-i puneți la respect pe cei care trișează, care spun minciuni – și televiziunea națională, și pe privați, iată ce trebuia să faceți”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.

În urma controalelor efectuate pentru anumiți furnizori, au fost aplicate avertizări publice, pe când Codul Serviciilor Media Audiovizuale prevede sancțiuni mai dure, a remarcat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei. 

Consiliul Audiovizualului nu a asigurat respectarea de către furnizorii și distribuitorii de servicii media a cerințelor de asigurare a imparțialității, echilibrului și favorizării liberei formări a opiniilor în conținuturile programelor audiovizuale, în special în perioada campaniilor electorale, care au avut loc în anul 2020”, a precizat deputata.  

Deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au calificat votul colegilor din PAS drept o răzbunare. Deputatul Grigore Novac a calificat discuțiile din plenul Parlamentului drept „execuții publice pentru ca guvernarea să-și subordone Consiliul”, iar colegul său Corneliu Furculiță a menționat că întrebările adresate sunt „agramate și lipsite de cunoștințe juridice, fiind citite de pe foaie”. 

Pentru respingerea raportului privind activitatea Consiliului Audiovizualului pentru anul 2020 au votat 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații BCS au votat contra, iar cei din Partidul Șor nu au votat.

CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.

Cornelia Cozonac
12/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii