Parlamentul dă undă verde majorării cu 22,5 milioane de euro a unui împrumut pentru CFM

Parlamentul dă undă verde majorării cu 22,5 milioane de euro a unui împrumut  pentru CFM

Ion Chislea
03/12/2021

Parlamentu a adoptat, vineri, în prima lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului din 6 octombrie 2021 la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare, semnat la 14 noiembrie 2014.

Prin intermediul Amendamentului propus spre ratificare se dispune majorarea sumei alocate de către BERD pentru reabilitarea infrastructurii feroviare de la 27,5 milioane euro până la 51 milioane euro. Dintre aceștia 49,75 milioane vor fi alocați pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii, iar 1,25 milioane pentru supravegherea tehnică a lucrărilor pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești). Perioada de rambursare a Acordului de împrumut este de 15 ani.

Inițial suma împrumutată pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare prin intermediul Proiectului în cauză a  constituit  55 milioane de euro, din care BERD a alocat 27,5 milioane euro, iar Banca Europeană pentru Investiții, 30 milioane euro. În urma efectuării evaluării costurilor și a studiilor de fezabilitate, cele două entități au convenit că sumele alocate initial pentru reabilitarea infrastructurii feroviare sunt insuficiente, intervenind astfel cu majorarea acestora.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) presupune că majorarea finanțării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare va contribui la creșterea volumelor de mărfuri și de pasageri, transportate pe tronsonul de cale ferată Tighina-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, prin intermediul căruia se efectuează cea mai mare parte a tranzitului mărfurilor din Federația Rusă, Ucraina și România.

De asemenea, a fost adoptat în prima lectură și amendamentul din 18 august 2017 la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare, semnat la 14 noiembrie 2014. Obiectivul principal al proiectului rezidă în amendarea clauzei privind tipul locomotivelor planificate spre procurare în cadrul Proiectului.

Și asta deoarece inițial era prevăzută procurarea locomotivelor multifuncționale destinate tracțiunii vagoanelor de pasageri și a vagoanelor marfare, iar modificările presupun un al tip de locomotive, destinate transportului de marfă, care sunt mai puternice și oferă posibilitate de a trage garnituri mai lungi și mai grele în raport cu capacitățile tehnice ale locomotivelor multifuncționale.

 

Ion Chislea
03/12/2021Become a Patron!

Comentarii