Parlamentul European a declarat Federația Rusă „stat sponsor al terorismului” // În pregătire, al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei

Cornelia Cozonac
23/11/2022

Parlamentul European a adoptat miercuri, în a 273 zi de război, cu largă majoritate o rezoluție prin care declară Federația Rusă drept „stat sponsor al terorismului” și care utilizează mijloace de terorism. Rrezoluţia PE solicită statelor membre să finalizeze rapid lucrările privind un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. Zilele trecute Alianța Nord-Atlantică a susținut o declarație similară în raport cu Rusia, după ce anteriotr și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat că Rusia este un stat terorist. Acelaș lucru l-au făcut și Țările Baltice. 

Rezoluția a fost adoptată de europarlamentari cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 abţineri, iar în textul acesteia se arată că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi de reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul European le solicită statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.

De asemenea, Parlamentul European cere Consiliului să includă organizaţia paramilitară rusă Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut şi sub numele de Kadîroviţi, precum şi alte grupări armate, de miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia pe lista UE a teroriştilor.

La scurt timp după declarația Parlamentului European, Rusia a declanșat un atac devastator asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, lăsând toate regiunile  în beznă. Au fost atacate regiunile Kiev, Harkov, Nikolaiev, Dnipropetrovsk și Odesa. Atacul rusesc a afectat și Republica Moldova, care a rămas preț de câteva ore în beznă.  

Cornelia Cozonac
23/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii