Parlamentul European cere acordarea statutului de candidat la aderarea la UE a Republicii Moldova

Ion Chișlea
05/05/2022

Parlamentul European cere printr-o rezoluție adoptată joi acordarea Republicii Moldova a statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Deputații europeni solicită UE să ofere Republicii Moldova o nouă asistență macrofinanciară, măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și comerțului, prtecum și sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.

Pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială de aderare la UE a Republicii Moldova din 3 martie 2022 și spune că UE ar trebui să îi acorde statutul de candidat în conformitate cu articolul 49 TUE și „pe baza meritului”.

Între timp, Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue munca pentru integrarea țării în piața unică a UE și pentru cooperarea sectorială consolidată.

Deputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistența sa deplină în timp ce evaluarea este în desfășurare. „Autoritățile moldovenești sunt, fără îndoială, pe drumul cel bun, adoptând reforme-cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului”, se menționează în rezoluție.

Rezoluția exprimă, de asemenea, o îngrijorare profundă față de evoluțiile recente pe teritoriul regiunii transnistrene, ținta unei serii de „incidente de securitate” în aprilie. Acestea sunt considerate de europarlamentari drept acte de provocare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă.

În context, ei reiterează sprijinul Parlamentului pentru o „rezolvare politică cuprinzătoare, pașnică și de durată a conflictului transnistrean”, adică bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu înlăturarea forțelor ruse aflate acolo.

Parlamentul califică drept inacceptabil faptul că Rusia folosește aprovizionarea cu gaze pentru a exercita presiuni politice asupra autorităților de la Chișinău în vederea influențării traiectoriei politice și orientării  geopolitice a statului.

Deputații solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine Moldova în asigurarea independenței energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.

Ion Chișlea
05/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii