Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Anticoruptie.md
06/10/2023
multimedia.europarl.europa.eu

Plenul Parlamentului European a votat joi, 5 octombrie, cu largă majoritate – 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri – rezoluția prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an. Rezoluția a fost adoptată la inițiativa a deputatului european Siegfried Mureșan (PPE, PNL), președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova. 

Inițiatorul documentului, Siegfried Mureșan, motivează solicitarea prin faptul că odată cu obținerea statului de țară candidat, autoritățile moldovenești și-au demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene. Mai mult ca atât, „aderarea Moldovei la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, se arată în comunicatul transmis de Parlamentului European

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană! Cetățenii Republicii Moldova își doresc să trăiască, la fel ca noi, în libertate și în democrație. Iar noi vrem să le transmitem foarte clar: într-o zi, Republica Moldova va fi membru al Uniunii Europene și cetățenii săi vor avea exact aceleași drepturi și oportunități ca toți cetățenii din celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a specificiat Mureșan imediat după adoptarea rezoluției.

Potrivit eurodeputatului, rezoluția conține și alte solicitări. Printre aceastea se numără creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova; crearea unei unități speciale pentru Moldova la nivelul Comisiei Europene și liberalizarea permanentă a comerțului cu Uniunea Europeană. 

Totodată, întărirea relațiilor UE – Moldova la nivel parlamentar prin crearea unui reprezentant permanent al Parlamentului European în Parlamentul Republicii Moldova și viceversa, dar și integrarea Republicii Moldova în Piața Unică Europeană încă dinainte de finalizarea negocierilor de aderare.

În acest fel, spune Mureșan, oamenii din Republica Moldova vor simți mai repede beneficiile apropierii de Uniunea Europeană!

Și raportortorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, eurodeputatul Dragoș Tudorache a precizat în discursul său că acum aspirațiile europene ale Republicii Moldova sunt mai clare ca niciodată. Tudorache a făcut trimitere la voința autorităților de a duce la bun sfârșit reformele asumate, precizând că anume aceste aspecte trebuie să fie luate în considerare de Comisia Europeană. 

„Acestea sunt aspectele pe care Comisia Europeană trebuie să le recunoască în viitorul lor raport și ceea ce șefii de stat trebuie să considere atunci când decizia importantă privind aderarea va fi luată, la finalul acestui an. Toate instituțiile UE trebuie să fie pregătite să-și facă partea, prin angajamentele politice, cu expertiză tehnică și know-how, dar și cu asistență financiară pe măsură. Asta înseamnă să fim și să jucăm geopolitic și doar așa îi transmitem cel mai bine lui Putin că viziunea lui tulburată despre imperialism nu va câștiga în Europa”, a precizat Tudorache.

Este de menționat faptul că rezoluția a adoptată în aceeași zi în care liderii din Europa s-au reunit  la Granada, Spania pentru a participa la al treilea summit al Comunității Politice Europene. La eveniment a participat și președinta Maia Sandu. Sandu le-a mulțumit europarlamentarilor pentru „mesajul puternic de încredere” pe care l-au acordat Republicii Moldova prin adoptarea acestei rezoluții. 

„Mulțumesc Parlamentului European pentru acest puternic semnal de încredere, care demonstrează că Moldova își ia în serios angajamentele de aderare și este pregătită să se așeze la masa negocierilor. Moldova merită să fie parte a familiei europene și lucrăm cu multă determinare ca să fim pregătiți și să devenim un stat european”, a punctat Maia Sandu.

Menționăm că Republica Moldova a solicitat aderarea la UE în martie 2022, imediat după ce Federația Rusă a început atacul asupra Ucrainei. În iunie 2022, Moldova a primit statutul de țară candidat la UE. În aprilie curent, Parlamentul European a cerut ca discuțiile de aderare la UE cu țara să înceapă până la sfârșitul anului 2023 , dacă Moldova îndeplinește nouă pași îanintați de Comisia Europeană.

 

Anticoruptie.md
06/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii