Parlicov: Promisiunile bașcanei privind prețul mai mic la gaz – povești de adormit copiii

Mihaela Cibotaru
02/11/2023
captură

Contractul publicat de bașcana Evghenia Guțul privind un preț de 10 lei pentru un metru cub de gaz este un fals, companiile care figurează în el există, dar nu au activități pe piața de gaze, iar promisiunile bașcanei nu sunt decât declarații electorale fără acoperite, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, joi, în cadrul unei conferințe. Un asemenea comportament demonstrează că reprezentanții oligarhului fugar, Ilan Șor,  nu au avut vreodată o intenție reală de a realiza promisiunile făcute, în schimb consumatorii de gaze s-ar supune unor riscuri majore, inclusiv financiare, dacă i-ar da crezare bașcanei. Ministrul a repetat declarația sa privind falsul comis de bașcană în limbile rusă, bulgară și găgăuză.

„Șor consideră pe toată lumea de proști, iar contractul care a fost publicat de bașcană este un fals”, iar declarațiile făcute sunt un efort mediatic și nu unul real de a livra gaze, a spus ministrul Parlicov. El a spus că atât compania turcă, cu care s-a luat legătura, cât și cea din Germania există, însă niciuna dintre ele nu activează pe piața de gaze, iar compania NORDGAZ SRL din Republica Moldova are licență din anul 2020, dar nu are vreo activitate. Ministrul a subliniat că, chiar dacă livrarea gazului conform „foițelor” prezentate de bașcană ar fi posibil, prețul final pentru consumator oricum nu ar fi cel promis, din moment ce doar transportarea unui m3 de gaze ar fi de 100 de euro.

Victor Parlicov a menționat că reprezentanții lui Șor au promis de mai multe ori prețuri mici la gaze naturale, și de fiecare dată au numit cifre tot mai mici, însă nu au făcut vreun pas concret în această direcție. „Ce l-a încurcat din aprilie până în noiembrie să furnizeze gaz? Chiar dacă admitem că avea posibilitatea să livreze doar pentru anumite regiuni, de ce nu a făcut-o până acum?”, spune el, subliniind că declarațiile făcute de bașcană sunt doar promisiuni electorale. În același timp, compania cu capital de stat Energocom a „vânat toată vara prețuri bune”, încât acum există o certitudine pentru toți consumatorii din Republica Moldova în privința prețurilor la gaz pentru iarna următoare, adaugă Parlicov.

Ministrul Economiei a subliniat că nu există așa consumator ca UTA Găgăuzia sau raionul Taraclia, deci cereri de reziliere a contractului cu Moldovagaz ar trebui depuse de fiecare persoană în parte. Aceasta înseamnă că persoana își asumă responsabilitatea și riscurile pentru asigurarea locuinței sale cu gaze, în condițiile unei piețe libere, în care statul nu are un rol puternic de reglementare. Totodată, încheierea unui nou contract cu Moldovagaz, unde este garantată livrarea gazelor la un preț stabilit, ar fi posibilă doar peste un an.  

Ministrul Parlicov a ținut să menționeze că, chiar dacă concernul rus Gazprom ar fi dispus să propună acum un preț mai mic pentru gaz, acesta ar fi tot meritul Guvernului Republicii Moldova, care a diversificat sursele de asigurare cu gaze, încât a creat condiții mai bune pentru negocierea prețului.

Membrul Consiliului companiei Energocom, Alexandr Slusari, la fel a pus la îndoială prețul mic pentru gaz anunțat de bașcana Evghenia Guțul. „Prețul 160 euro pentru 1000 m3 la hotarul Republicii Moldova înseamnă că gazul a fost procurat cu cel mult 80 euro per 1000 m3. Eu niciodată nu voi crede că există măcar o companie europeană, care este de acord să văndă acum gazul la asemenea preț, mai ales așa cantități mici. Ieri prețurile bursiere oscilau în jur de 500 euro. Toata vara cotațiile europene nu au coborât sub 270 euro”, a scris Slusari.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a publicat un contract de livrare a gazelor naturale, încheiat între NORDGAZ SRL și un agent economic din Turcia, conform căruia 1000 de m3 de gaze ar costa 160 de euro. Contractul ar viza livrarea gazelor între 1 decembrie 2023 - 1 decembrie 2024, fiind contractate 100 de mln de metri cubi. Potrivit bașcanei, cu gaz urmează să fie asigurați locuitorii din Taraclia și raionul Orhei.

Mihaela Cibotaru
02/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii