Partidul Şor ar putea fi scos în afara legii. Sesizarea ministrului Justiţiei pentru Curtea Constituţională

Anticorupţie.md
08/11/2022
Foto: Partidul Şor

Ministrul Julstiţiei, Sergiu Litvinenco, a pregătit o sesizare la Curtea Constituţională în care solicită scoaterea Partidului Şor în afara legii. Anunţul a fost făcut de Livinenco pe Facebook, menţionând că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor.

„În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale.

Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept”, a argumentat autorul sesizării.

Litvinenco a făcut referinţă şi la finanţarea formaţiunii politice condusă de deputatul fugar Ilan Şor: „Finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.

Un alt argument prezentat de ministrul Justiţiei sunt recentele constatări al Guvernului SUA în privinţa lui Ilan Şor şi a Partidului Şor: „Constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.

Litvinenco a precizat că sesizarea va fi expediată la Guvern pentru a fi aprobată la ședința de miercuri a cabinetului de miniștri. „La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția. Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”, a declarat ministrul Justiţiei.

Anticorupţie.md
08/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii