PAS și BCS își dau coate în sondaje. Maia Sandu, lider detașat în topul încrederii

Tatiana Gherța
03/02/2023
Colaj CIJM

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este politicianul cu cea mai înaltă rată de încredere în rândul moldovenilor. Este răspunsul a 23,8% dintre respondenți la întrebarea deschisă din sondajul efectuat și prezentat de CBS Research și WatchDog.md.

În lista politicienilor pentru care și-au exprimat încrederea respondenții se mai regăsesc fostul președintele al Republicii Moldova, Igor Dodon, liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, iar pe poziția a patra se regăsește primarul munucipiului CHișinău, Ion Ceban. Între primul și al doilea clasat este însă o diferență de aproape 17%.

De remarcat este faptul că aproape 50 la sută dintre respondenți  nu au putut numi o personalitate politică în care ar avea încredere. 

„Absolut toți politicenii au o pondere negativă, sunt mai mulți dintre cei care au mai puțină încredere, decât mai multă încredere.”, a precizat expertul comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, atunci Maia Sandu ar acumula 36,1 la sută din voturile celor deciși, iar Igor Dodon - 22,6%. Pe locul trei s-ar clasa Ion Ceban - 10,9%, iar pe locul patru Ilan Șor - 5,4%.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate doar 3 partide ar accede în parlament.  PAS ar acumula 23,4%, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor - 22% și Partidul Șor care s-ar alege cu 11,3% din sufragii.

Pe lângă întrebările legate de situația politică, respondenții au fost întrebați despre cine poartă vina pentru creșterea prețurilor la gaz. 27% dintre aceștia consideră că Maia Sandu este vinovată. Sandu este urmată de președintele rus, Vladimir Putin, pe umerii căruia vina a fost aruncată de 10,5% dintre participanții la sondaj. Aproape 9% consideră că o parte din vină o are guvernarea actuală.

Maia Sandu - 27%

Vladim Putin - 10,5%

Guvernarea actuală - 8,9 %

Gazprom - 7,4 %

Moldovagaz - 6,8%

Andrei Spînu - 6,4%

Sondajul a fost realizat în perioada 17-26 ianuarie curent pe un eșantiont de 1.001 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3,1%.

Tatiana Gherța
03/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii