Patriarhul Kiril, inclus de Comisia Europeană în lista persoanelor care urmează să fie supuse sancțiunilor

Ilie Gulca
04/05/2022
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, și ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, figurează printre cei 58 de oficiali ruși, care urmează să fie supuși sancțiunilor legate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. AFP susține că a intrat în posesia unui document care îl descrie pe capul Bisericii Ortodoxe Ruse drept „unul dintre principalii susținători ai războiului împotriva Ucrainei”.

Patriarhul Kiril a declarat chiar recent că Rusia „nu a atacat niciodată şi nu intenționează să lupte cu nimeni”. „Este uimitor când o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele", a spus ierarhul rus, referindu-se la războiul din Ucraina.

Mai mult, patriarhul a adăugat că a cerut sfinților Bisericii Ortodoxe Ruse să se roage ca „granițele sacre ale Rusiei să rămână inexpugnabile, iar rușii să aibă suficientă înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei".

În predicile sale, Kiril elogiază frecevent armata rusă și subliniază că datorită acțiunilor sale „se va decide soarta Rusiei”. Patriarhul a declarat invazia Rusiei în Ucraina „necesară pentru apărarea patriei” şi a blagoslovit şi sfinţit muniţii înainte de a fi transportate în Ucraina.

UE a impus sancțiuni împotriva a peste 1.000 de persoane în legătură cu războiul din Ucraina, care constau în înghețarea activelor și restricții de călătorie. Sancțiunile împotriva celor 58 de persoane necesită aprobarea statelor membre ale UE.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a respins informațiile lansate în aprilie conform cărora patriarhul Kiril ar putea fi sancționat. Șeful Departamentului Sinodal pentru Biserică, Societate și Relații cu Mass-media, Vladimir Legoida, a declarat: „Impunerea de sancțiuni asupra liderilor religioși este un nonsens, este împotriva bunului simț”.

Ilie Gulca
04/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii