Patriarhul Kirill de la Moscova, cercetat penal pentru că a „justificat” invazia rusă în Ucraina // Kievul a inițiat o acţiune în justiţie

Crina Dumitriu
06/11/2023
Captură

Procurorii din Kiev au iniţiat o procedură penală împotriva patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru că a „justificat” invazia rusă pe teritoriul său. Autorităţile ucrainene au declarat, într-un comunicat, că au adunat dovezi împotriva lui Kirill, pe numele său real - Vladimir Gundyaev,  care subminează integritatea teritorială a Ucrainei, justificând agresiunea armată.

Patriarhul Kirill, un susţinător fervent al preşedintelui de la Kremlin, Vladimir Putin, a descris ofensiva rusă împotriva Ucrainei drept o luptă împotriva „forţelor răului”. El este un membru al cercului interior al liderilor militari şi politici de vârf ai Rusiei şi unul dintre primii care au susţinut public războiul împotriva Ucrainei”„Vor fi luate măsuri pentru a-l aduce în faţa justiţiei pentru crimele comise împotriva statului nostru”, au adăugat autoritățile de la Kiev, citate de AFO și Hotnews.ro. 

În octombrie, Parlamentul ucrainean a votat pentru interzicerea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene (UOC) legate de Moscova, acuzându-i pe membrii acesteia de colaborare cu Rusia.

După începerea agresiunii militare a Federației Ruse, Ucraina, o ţară predominant ortodoxă, şi-a tăiat legăturile cu instituţiile ortodoxe legate de Moscova. În 2022, Biserica Ortodoxă de la Kiev a decis trecerea la calendarul ortodox de stil nou. Anul trecut pentru prima dată toate bisericile din Ucraina au sărbătorit Crăciunul la 25 decembrie, pe stil nou. 

Biserica Ortodoxă di Ucraina şi-a pierdut adepţii treptat, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a câştigat popularitate împotriva fostei puteri ruseşti. Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea, în 2018, a unei Biserici Ortodoxe a Ucrainei (OCU) independente de Moscova, potrivit sursei citate. 

Crina Dumitriu
06/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii