Patru bărbați implicați în schema de contrabandă cu sisteme de frânare pentru avioane. Ce valoarea avea marfa consfiscată care provenea din Transnistria

Olga Stăvilă
03/12/2021

O schemă de contrabandă cu două piese pentru sistemul de frânare  a avioanelor, în valoare de peste două milioane de lei, este investigată în prezent de ofițerii Serviciului Vamal și procurorii PCCOCS. Pe acest caz sunt cercetați penal patru conaționali, originari din Chișinău, Varnița și Dubăsari, cu vârsta cuprinsă între 34-56 de ani.

Ei au fost reținuți după ce vameșii au depistat mărfurile în autovehiculul unuia dintre ei. Informațiile au fost confirmate pentru Anticorupție.md de responsabila de comunicare și relații cu publicul al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu.

„Nu este pentru prima dată când se transportă asemenea piese, dar acuma au fost prinși”, a declarat Oleasea Pușcașu.

Cazul a avut loc în data de 9 noiembrie 2021, pe traseul Chișinău - Bender. Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au tras pe dreapta un autoturism de model Honda CRV. În salonul și portbagajul mijlocului de transport au depistat două cutii din lemn cu masa de aproximativ 100 kg fiecare, ce conțineau piese de schimb pentru avion, fără acte de proveniență. Automobilul era cu numere de înmatriculare transnistrene și se deplasa din direcția orașului Bender spre Chișinău.

Șoferul este un bărbat în vârstă de 34 de ani, domiciliat în raionul Anenii Noi, care transporta mărfurile din Ucraina, prin teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cu eludarea controlului vamal. Acestea erau destinate comercializării atât în țara noastră, cât și în alte state.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate trei percheziții la diferite adrese din țară și reținute două persoane, una dintre care a fost plasată în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Alte două persoane au fost audiate și recunoscute în calitate de bănuiți.

Investigațiile pe acest caz continuă, iar organele de anchetă urmează să stabilească proveniența exactă a pieselor, destinatarii mărfurilor, persoanele implicate. Totodată, este examinată și versiunea implicării unor funcționari publici în schema infracțională, inclusiv angajați vamali.

Olga Stăvilă
03/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii